Rasismen på Åland –Utan järnrör och offer(?)

Rasism Det här är en mellanrapport på vad jag har kommit fram till på ämnet rasism och Åland. Det låter väldigt formellt, men det är egentligen bara de milstolpar jag behöver för att kunna utveckla mitt resonemang om rasism.

Rasism är inte en solid ideologi även om den beskrivs som det. Konstigt nog öppnar det upp för sympati och respekt, för att på nästa sida skriva ner fördomar och hat. Den bygger inte alltid enbart på vetenskap, lika mycket som den inte alltid bygger på religion. Även om det bygger på en konfliktsituation mellan raserna, (tänkt det enkelspåriga boken clash of the ciliviziation) så är rasismen om man får generalisera är egocentrisk. Den är mera normskapande för den egna ”rasen” än fördömande av andra raser. Visserligen fördömande, men till vardags kan den kan verka tolerant men lite inskränkt. Fram till ”hotet” uppenbarar sig, ungefär samtidigt som en kris leder till större eller mindre förändringar av samhället. Det är här som rasism är farligt på riktigt när den tror att den är hotat. Det är inte helt rätt att tänka rasism som något konkret och likriktat. Rasism är plats- och tidsbetonat, och kan spreta åt alla tänkbara håll utifrån rasbegreppet*.

Klotter på vattentornet på Badhusberget, Mariehamn. Inte helt ovanligt att se både hakkors, solkors, samt vargkors lite här och var i Mariehamn. Som tur är så är vit-makt klistermärkerna som var populära på 90-talet borta.

Om man applicerar det på Åland då? Åland befinner sig i samma kultursfär som resten av norden vilket gör att det troligtvis finns rasistiska värderingar, föreställningar och fördomar som ligger passiva. Landskapet har eller inget hotbild emot sig, om man bortser ”hotet” från finnarna. Det är inte som på 1920-talet då man förfasades över tanken att Mariehamn skulle kunna få en synagoga före en kyrka. Det är fortfarande ekonomiskt stabilt. Vi behöver fortfarande invandring. Det finns inga millionprojekt som förfaller. Det finns inget skäl till att öppet propagera för en rasistisk politik.

Ålands problem är vardags-rasismen. Det finns ett rasistiskt system men grunden för diskrimineringen är mera knuten till individen som diskriminerar än till systemet. Allmän koncensus är att det är fel, men vid vissa tillfällen så verkar det varamänskligt att fela. Det finns förståelse för att stora kjolar förbjuds i matbutiker, och att dela in busspassagerare i olika bussar. Eller att mörkhåriga dubbelkollas i tullen. Det är rasism som inte kräver så mycket ideologisk uppbackning utan handlar mera om sunt bondförnuft underbyggt av en mediabild av den andre. Det kan också beskrivas som enskilda episoder mot olika individer av olika ursprung och det är svårt att påstå att det handlar om ett mönster. Det känns lite överdrivet i det måttfulla norden att kalla det rasism. Det blide bara lite fel, ett par… flera… några.. upprepade… gånger.

Vad kan man göra åt det? Eftersom det handlar om kultur och kultur påverkas igenom kommunikation så tror jag lösningen är massmedia. Det är vad jag tror just nu, för den här aktuella gruppen på lite flera än 28.000 invånare. En öppen debatt, och rapportering, och en ökad medvetenhet och kommunikation vilja från dem som säger sig stå för antirasism och mångkulturalism på Åland. Det är det korta svaret.

*Ordet Ras förtjänar att bli förklarat. Det finns inget som heter ras, men jag använder ordet för beskriva den skillnad mellan vi och dem som rasismen bygger på (även om det inte per automatik används av alla rasister). I allmän debatt så tycker jag inte ordet ras borde användas, och försöker undvika det, mest på grund av att det är väldigt svårt för en publik (och för debattörerna själva) att förstå vad ordet innebär och vilket värde det tillskrivs. Samtidigt som ordet fyller en funktion för att visa på missförhållanden beroende på en social konstruktion i samhället. Till exempel för att skilja på sociala problem och problem som uppstår på grund av diskriminering på grund av den sociala konstruktionen av ras. Det är ett relevant ord, men långtifrån alltid
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s