ÅT skämtar om segration och jag tar fram skämskudden.

Det är första april idag och som varje år så har Ålandstidningen en skämt/lurartikel ute. Detta år heter den Åländska bussbolag anklagas för diskriminering.

Vid flera bussavgångar från Bussplan delade busschauffören in passagerare efter ursprung – svenskar i en buss och ålänningar i en annan.
Nu reagerar minoritetsombudsmannen på Åland och tillsätter en analysgrupp

Jag tycker inte det här är roligt. Det är så där korkat tokrolig humor när man vänder på perspektiven för att få en komisk effekt. Män som blir tvunga att ta hand om barn, och kvinnor som kör bil. Eller en karl i klänning. Så redan från början har de valt fel typ av humor för att roa mig. Men det kan jag leva med, eller jag är lärt mig att leva med det.

Men det förringar också episoderna med de riktiga ”apparheidbussarna” på svenska sidan. (De rasistiska hiearikerna får en löjerns skimmer när man i den ”svenska bussen” delas upp i stockholmare och icke stockholmare. I den här världen är alltså stockholmare andra klassens ålänningar). Det förringar också rasistisk segration i historien. Det förringar också folks tendens att klaga på denna typ av ”småsaker”. Det förstärker också bilden av vem ålänningen är. Den som verkar på Åland, eller den som är född på Åland. Det är alltså den senare som är det ”korrekta” svaret. (Bara för att man kommer någonstans ifrån betyder det inte att man hör hemma där).

Det är inte underhållande, det är smaklöst, korkat och klumpigt.

Annonser
Det här inlägget postades i Främlingsfientlighet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s