Apartheidbuss till Grisslehamn

Rasism DN skriver idag om hur det under gånga veckan har delas in resenärer i olika bussar efter etnisitet på busslinjen mellan cityterminalen och grisslehamn ”Vi kände oss förolämpade och diskriminerade”. DN skriver också att chaffören verkar ha agerat på eget bevåg och inte längre kör Chauffören har blivit bortplockad. Expressen ger hans vinkel på storyn Busschauffören: ”Man blir förbannad”.

Det är kränkande, diskriminerande, men kanske framför allt rasistiskt, och främlingsfientligt. Det visar också att det inte bara är mydigheter, politiker och media som har makt att dela in samhället efter etnistiet utan också företag. En matbutik förbjuder sina kunder att ha stora klänningar, och här har vi en busschafför som utan att tänka efter (hoppas jag, det skulle vara en liten tröst i eländet. Och om man får tro expressen så verkar det vara så. Det är långt ifrån säkert att han är rasist, men indelingen var definitivt rasistisk), inför appartheid för två bussturer ut till grisslehamn. Det visar att det finns ett problem med främlingsfientlighet och fördomar som om vi inte lyfter fram dem gör vårt samhälle mer segrigerat än vad det redan är.

Men idag så delas folk och folk inte in efter hudfärgen inte officellt i alla fall. I just det här fallet så fanns det en grupp som var ute för att roa sig (som ”råkade” alla vara vita) och en grupp som skulle smuggla snus (som ”råkade” vara färgade). Plus att det lyftes fram att snussmuglarna skulle få en egen buss för att inte störa ”nöjesresenärerna”. (eh, skulle välja nyktra snussmugglare över fulla pensionärer vilket veckodag som helst). Rasism är inte lika tydligt, det är fördomarna som finns omkring som istället ger orsak till disskrimineringen. Det finns alltid en orsak för att särbehandla som kan verka logisk. Se bara på REVA. Det finns en vit norm som sköter sig och alla andra nyanser är någon form av barbari. Bara för att du har ett visst ursprung. Det är hög tid att komma bort från det tänktet.

Updaterat 2013-03-24 Tydligen skulle det har förekommit etisk uppdelning på viking lines bussar från örebro också. Alla med utländska namn fick egen buss. Vilket får mig att fundera på hur fel det är att säga att rasism skulle vara ”enskilda separata episoder av enskilda individer”.

DN tar också upp nyheten Resenärer delades upp på väg till Viking Line.

Uppdaterat 2013-03-25 Det förekommer det snussmuggling, ”snusmumrikar” som en del färjeanställda kallar dem. Dessa individer kan vara störiga för övriga resenärer. Men det här ett problem som utgörs av en liten grupp, och långt ifrån alla. Lösningen är inte att segregera bussarna utan hantera individerna. Det här gäller främst eckerö line, då det ännu inte framkommit någon (bort)förklaring för viking lines segration.

Kom och tänkta på ”rasistkortet” som av vissa påstås dras alltför ofta i liknande debatter. Att dra i rasism i frågor där det begreppet inte riktigt hör hemma och på det sättet störa maktbalansen i debatten. För det första så är det inte ett maktmedel. Det är inte eller en förolämpning det är en relativt neutral beskrivning av ett agererande, eller argumentation.

Viking Line bemöter artikeln med ett eget pressmedelande (länk till pdf)Oacceptabelt med särbehandling av passagerare. Vilket gör det lite oklart vad det egentligen som hände på bussarna den 21 och 22 december förra året. Den ena turen skulle bara varit en buss och den andra gången skulle det vara två bussar men ingen rassegration. Vilket motsäger uppgifterna närkes allehandas artikel.

Har kommer ett par länkar hur lokalmedierna på Åland har skrivit såhär långt: Ålands radio Etnisk uppdelning av passagerarepå Eckerölinjens buss Nya Åland Eckerölinjens busschaufförer diskriminerade resenärer Ålandstidningen Eckerölinjens partner anklagas för segregation på buss Ålands Radio länk Viking Line-bussar kritiseras ocskå Ledare i nya åland Rasismen på Eckerölinjens bussar skrämmer – och varnar

Och med den här artikeln på aftonbladet så blev det hela absurt Bröderna kan bli anmälda för förtal

Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s