Sysslar Visit Åland med arisk turismmarknadsföring? | #blogg100 dag 48

Har en fråga, eller rätt så många frågor egentligen, men denna bloggpost kommer att vigas åt en speciell fråga:

-Syns det mångkulturella Åland världen i Visit Ålands reklam?  

Varför tycker jag att det är en relevant fråga att ställa? Jo, för att vi har politiker, journalister med mera som presenterar åland som mångkulturellt. Det finns många kulturer här och jidi jada. Men syns dom utåt, och syns dom i den högst retucherade och tillrättalagda reklamen som ska locka folk från mälardalen och dess närområden att turista på Åland. (En anna sak som skulle vara roligt att jämföra är skärgårsturismen och varje orts totala oförmåga att hitta något verkligt orginellt för orten att visa i upp med bilder. Men det får bli en annan gång).

Jag kommer att gå igenom webben, pga. att det är lättare att få en överblick. Jag gör som så att jag plockar ut alla bilder, och scannar igenom dem hastigt manuellt för att får en ungefärlig överblick, plockar sedan ut representanter för varje grupp som jag kan se. Det jag är mest intresserad av om hur hetrogen bilden av människorna är. Så här kommer bilden av Åland enligt Visit Aland nerbantat till 10 bilder:

   

         

Hoppas att folk slutar läsa nu för ni fattar vart jag försöker komma …

Men för er som behöver få det i text: Åland visas upp som ett vitt sexistitiskt hetronormativt område med blonda glada barn och män som trotsar naturen för fånga fisk. De färgade som är på bild och jag hittade på deras hemsida är i regel artister för att sätta färg på kulturen. (Nej, det är ingen ordlek, bara ett torrt konstaterande). Det finns inget inget eller iaf. väldigt lite som visar personer som skulle ifrångå den här normen. I alla fall om man ska tolka bilderna på visitland.ax

Och så undrar folk varför Åland upplevs som ett drömland för Sverige demokrater och andra rasistiska organisationer och personer. Kanske för att det är det vi säljer via vår turismorganisation?

Visit Aland på Facebook

Visit Aland på Facebook

Uppdaterat 2013-03-12 Visit Aland har länkat från deras facebookpage hit, med frågan om det stämmer eller ej. Kommer att ta upp om det kommer några som behöver bemötas. Har också petat lite i texten för att få den tydligare. Det är inte vitheten på Åland jag kritiserar främst, utan den som turisterna som förväntas komma hit ska ha.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Kommunikation, Reklam och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Sysslar Visit Åland med arisk turismmarknadsföring? | #blogg100 dag 48

 1. Jonas Holmström skriver:

  Hej,
  Jag kommenterade inlägget på vår FB sida: https://www.facebook.com/VisitAland

 2. Ulrika Nyman skriver:

  Hej! Allt beror väl på hur man väljer att läsa bilderna och vad de representerar för den individuella läsaten. För vissa är det människornas utseende som räknas, men för mig representerar bilderna någor annat – nämligen sport (golf, fiske, båtsport), god mat, samvaro, barnvänlighet samt natur och miljö. Jag skulle inte ens ha märkt det om golfaren eller ett av barnen på bilden hade varit mörkhyat.

  • Elin Manselin skriver:

   Nej, det beror inte på hur man väljer att läsa bilderna. Osynliggörande är ett sätt att dominera. I dessa bilder syns inte färgade och hbtq-personer, alltså sysslar man med osynliggörande. När man väljer att utesluta generellt underordnade grupper (färgade och hbtq-personer m.fl.) så väljer man efter utseende, man vill ha ”lyckade” människor på bilderna, alltså de som har störst makt i samhället (vita hetero). Att låta människor vara med oavsett hudfärg, sexuell läggning o.s.v. det vore att inte tillskriva utseendet betydelse utan att istället visa att det är aktiviteterna (sport, god mat, samvaro, barnvänlighet samt natur och miljö) som är det viktiga.

   • sune skriver:

    Alltså vad är du för rasist? Hur vet du att det inte är några homo, bi eller transsexuella personer i reklamerna?? Tror du att dom ser ut på nåt speciellt sätt eller att dom har en stämpel i pannan?

 3. Caroline Henriksson skriver:

  Håller med föregående kommentar. Om man vill hittar man fel överallt. Vi ser uppenbarligen med helt olika ögon på dessa vackra bilder.

 4. Gustav Mörn skriver:

  Detta kan man ju dra hur långt som helst, blogginläggsförfattaren visar ju prov på en skrämmande rasmässig enkelspårighet vad det gäller dennes angivna musiksmak. I det fallet är det väl nästan mer selektivt att hitta fyra musiker(eller tre då om vi räknar Hello Saferide och Säkert som samma) med kaukasiskt ursprung, om vi tittar på den globala musikscenen. Har man inte som person ett ansvar att stöda musiker även utanför den kaukasiska intressesfären?

 5. Maria Häggblom skriver:

  Fotona avspeglar väldigt bra verkligheten av turismen på Åland. Jag och min man har 20 uthyrningsstugor (ca 140 bäddar) på 3 olika ställen på Åland. Vi börjar nu vårt 13:de år som uthyrare och vi har totalt under dessa 13 år haft bara 2 mörkhyade. Av våra fisketurister (och vi har verlikligen många) så har inte en enda varit mörkhyad. Lite svårt sen att lägga ut någon blid på mörkhyad i fiskeoverall, då blir det ju fejk !

  • Michael skriver:

   Tack för ditt inlägg. Förstår precis vad du menar med fejk och det är inte eller det jag vill ha. Men det är också fejk med de tillrättalagda bilder som finns idag. Iaf. som jag ser det.
   Det är en bra poäng att det inte kommer så många icke-vita och turistar. och jag funderar på om reklambilder med andra etnisiteter och kön som fiskar kanske öppnar upp för att flera vågar komma över. Det är förstås inte det enda som behövs göras, men iaf. något.

 6. anonym då man blir rasistförklarad såfort man visar lite patriotism i detta moderna pisssamhälle skriver:

  Gammelfarfar vrider nog sig i graven nu, hur SATAN!!!! kan man va så dum att man klagar på detta? Hännan vill vi ha vitt och kristet int svart o massa moskéer, de har dom nog av i Sverige!!! HÅLL ÅLAND ÅLÄNSKT NU OCH FÖR ALL FRAMTID!

 7. Ålänning skriver:

  bild 1: en sydeurope/nån som legat för länge i solariet som lär sig spela golf
  bild 2: 3 brudar och 2 män (utgår från att den håriga armen är en manns arm), de blir väl lite hbtq om dom dricker mera vin
  bild 3: 4 män som fiskar, dom kanske är tillsammans
  bild 4: en man och en kvinna
  bild 5: 2 mammor med 3 barn, adopterade?
  bild 6: ett barn
  bild 7: ett café
  bild 8: 2 vikingar
  bild 9: en båt
  bild:10: hav och siluetten av en person

  Var är problemet? Alla människor förutom dom på bild 1 och 10 är vita? Eller valde du ut fel bilder?

 8. Mats skriver:

  Men poängen är väl att Åland idag inte är helvitt och inte heller turismen till Åland? De som reser med Viking Line är av mycket blandad härkomst. Men varför syns det inte i marknadsföringen?

 9. Ålänning skriver:

  Jag tycker du är ute och cyklar Michael.

 10. Ping: Halvtidssummering av #blogg100 | #blogg100 dag 51 | Medier och kommunikation på Åländska

 11. Ping: Visit Åland, revisited | Medier och kommunikation på Åländska

 12. Uwe skriver:

  Maria vet säkert vad hon får för gäster och jag skulle lita på henne. Jag som guide ser inte heller mörkhyade eller ens sydeuropeiska invandrare som skulle vara intresserade av åländsk landkultur eller friluftsrekreation. Oftast nöjer de sig med ett stråk i Mariehamn och de yngre med ett diskotek. Intresset för sportfiske i norden är en nästan uteslutande nordeuropeisk domän. Dessutom tycker jag att Visit Åland får vara en kommersiell turismportal och inte ett språkrör för politisk lobbying.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s