Inga bananer idag. Modereraterna har (kanske) bytt logotyp | #blogg100 dag 35

Ny logotyp för moderaterna på Åland

Ska man ens bemöda sig om att kritisera det här. Det är en ploj-logotyp. Skulle nästan rekommendera moderaterna att använda någon av de 5 öres logotypdesignernas som vräker ut förslag till inga pengar alls. Men sedan är det också en skiss på ett förslag som ska utvärderas. De vill säga det är långt ifrån bestämt om bananlogon ska bort, när det ska bort, och vad som kommer att ersätta den.

Det första jag reagerar på är att det är slarvigt kernat mellanrummet mellan m-o, d-e, e-r, och a-t. Utläst blir det  m_od_e_ra_tern_a. Eller så är det för tight mellan de andra bokstäverna. Svårt till att säga. Det går att dra båda vägarna. Själv skulle jag uppskatta att öka mellanrummet lite mera. Det är inte så konstigt det är ett rätt tufft typsnitt när det gäller att behärska luften.

Gamla logotypen som nu byts ut

För att gå vidare på transantikvan de använder. Den är elegant, finlemad balanserad och exakt. Det är också väldigt konservativt. Varje bokstav ser bra ut för sig själv men tillsammans drar de inte orden framåt. Gemena a och t känns ironiskt elegant med sina uppböjda serfier.  Jämför med de bastanda bokstäverna som frisinad sammverkan hade så verkar det som (m) vattnar ut sin politik. Övergången från blå-gul till blå-orange är också intressant om den blir av.

Från tiden då de kallade sig Frisinnad sammverkan

När det gäller scriptan de använd för att skriva ”på Åland” så avskyr jag den. Se på å-prickarna som är identiska på versala och gemena å. Lite smaksak, men i mitt tycke ska det vara skillnad på dem.

Seglet är helt onödigt. Min huvudregel är att symboler ska kunna stå ensamma, utan namnet. Här så är det en diffus oengagerad bild på ett råsegel som inte tillför så mycket mera än att ta upp plats. Notera också att vinden fyller råseglen, men vimpeln blåser åt andra hållet.

Sist men inte minst är det här en del av en större grafisk profil. Eller bara något att trycka ut på reklamsaker när andan fyller på för det skulle kunna funka som det men inte mycket mer.

Ålandstidningen Bananen borta ur Moderaternas loggo

Det här inlägget postades i Grafisk design, Kommunikation, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s