Vem twittrar på Åland? Repost | #blogg100 dag 34

Skriver ihop tre blogginlägg från december 2011 om hur det åländska twitter såg ut från min horisont just då. En liten tillbakablick alltså.

Jag har länge varit nyfiken på vem det egentligen är som twittar på Åland. Som en del av det tänkte jag tittar närmare på min lista över åländska twittare och utifrån vad deras bio säger om dem försöka sätta dem i ett fack. Detta kommer att visa vem det är som skapar ett konto på twitter. Det visar tyvärr inte vilka grupper som fortsätter twittra regelbundet, men jag tror att informationen kan vara intressant ändå.

Jag har utgått listan alandtwitterlist och utifrån kontots biografin sätta dem i ett fack. Utifrån var de själva presenterar sig som. De åttio som är under ”Ingen bio” , består dels av blanka samt kryptiska biografi texter där jag inte klart kan få fram vad det är för människa/ organisation som twittrar. Övriga kategorierna tror jag är självförklarande.

Ta inte den här pseudo undersökningen på alltför stort allvar. Dels är det en rätt godtycklig indelning. Dels är den listan jag utgått ifrån inte komplett, dels är indelningen väldigt godtycklig. Kolumnen ”Data relaterade yrken” skulle gott kunna delas in i flera kolumner, men jag ansåg att de skulle göra sig bäst tillsammans den här gången. Vidare kan man kritisera uppgiftssamlandet; manuell räkning med papper och penna så slarv från min sida kan också ha ställt till det. Med andra ord det här är en grov indikator på hur det ser ut.

Med det sagt här är siffrorna jag har fått fram från de konton jag kollade igenom:

Det enda hårda fakta jag själv tar från det här är att det är inte många som lägger ner tid på att skriva en ordentlig biografi, som är relevant, tydlig och beskrivande. Men också att vad en människa är i det IRL inte allt är det som han eller hon beskriver sig som (på twitter).

Klurade ut ett till sätt att få information ur twitter biografierna, och utifrån det kan jag nu presentera lite kuriosa om den åländska twittraren.Så mina damer och herrar så här är den steriotypiska åländska twittraren (model 1.0).

I förnamn heter du Anders, Victor eller Marcus. Skulle du mot förmodan vara kvinna så heter du högst sannolikt Jenny. I efternamn heter man Karlsson, Andersson eller Eriksson. Till din personlighet är du nyfiken, glad, busig och intresserad. Ditt civilstånd är gift och har barn. Du bor i Mariehamn, eller i Geta om du bor någon annanstans än på Åland, så är det Stockholm som gäller.

Om du inte studerar (vilket chansen är ganska stor att du gör) så jobbar du som software eller web developer, kanske som journalist. Det finns en liten chans att du är nyhetschef eller egenföretagare, eller till och med vd. Du jobbar antingen på nyan eller gamlan eller om du har tur på PAF (observera det fyndiga ordvalet!).

Om du går gymnasiet så gör du det på Ålands Lyceum. Har du någon politisk övertygelse så är du liberal. På din fritid tycker du om att spela musik och att sporta, den föredragna sporten då är innebandy.

Metod

Denna gång lätt jag ordräkningsprogram plocka fram de vanligaste orden som jag sedan parade ihop under förnamn, efternamn, ort, jobb, skola, fritid och politik. Detta utifrån samma lista som förra gången (alandtwitterlist.) Eftersom den här beskrivning bygger på vad twittarna själva har skrivit och många har låtit bli att skriva så är det inte en absolut sanning jag presenterar. Risken finns också att ord kan ha upprepats flera gånger i beskrivningen och get mera träffar. Vilket i sin tur kan ge ett missvisande resultat. Så igen, se det som kuriosa om det åländska twitter världen.

Efter att ha tittat generellt på hela listan tänker jag nu fokusera på vad Klout anser är topp 50. Jag kör både en ordanalys samt en manuell titt på vad biografierna säger. (Eftersom många är kreativa med sitt ordval så krävs det att man gör det). Använde en ny metod, och gjorde en hastig tagning där det fanns nyckelord och likriktade orden redan från början, tex. web developer, webb developer, webutvecklare, slogs ihop.

Från det är topsegmentet av listan är de vanligaste sysselsättningar att vara studerande eller journalist, eller webutvecklare (i någon form). Det är också vanligt att man nämner att man är i chefsposition på den organisation man arbetar på.

Ålandstidningen är det mest representerade företaget, tätt följt av Ålands Peningautomat Förening (PAF)

Könsförhållandet är oförändrat; för det är 32% kvinnor och 68% män men i topp tio så är det lite bättre där  40% är kvinnor och 60% män. Rent generellt är top tio representativ för hela top 50. Många paf anställda, ett par journalister och ett överflöd med folk som jobbar med IT och data.

Att lyfta fram sitt intresse för foto och musik är viktigt, samt lyfta fram sitt engagemang för sin familj eller sina barn. (bägge männen med högst klout score  presenterade sig bägge som pappor).

Desto längre ner i listan man kommer desto mera svävande blir bio-texterna. Högt upp så är regeln yrkestitel, arbetsplats, och eventuellt geografisk plats. Längre ner så blir beskrivningarna desto mera kreativa.

Efter att tittat på vad de åländska twittarna säger om sig själva tar jag nu en titt på hur aktiva de är. Igen utgår jag från klout score, och det jag försöker göra är att se hur aktiviteten ser ut på min åländska twitterlista. Så jag drog ut ”grovdata” som jag sedan delade upp i tre aktivetsnivåer (går att göra på flera sätt). Om man sätter uppgifterna jag fick fram i ett cirkeldiagram ser det ut som följer.

Intressant att observera att ”topsiktet” iaf. enligt den här indelningen är nästan dubbelt så stort som ”mellansiktet”. Det kan bero på tre saker, att indelningen är fel, räknefel, eller att de gruppen som twittar mycket är ganska många.  Grovdatan som jag jobbade med från början ser ni i diagrammet nedan. Så att ni själva kan göra er en bild av hur det ser ut.

Indelningen är kollum 1-7 som ska vara de mest aktiva användarna. Kollum 8-9 ska vara de som mellananvändarna. Och 10 -11 de som inte använder twitter över huvud taget. Indelningen bygger på mina egna observationer av aktivitet, då jag kunde se en tydlig skillnad på aktivitet mellan kolumn 7 och 8 samt mellan 9 och 10.

Alltihopa det här bygger på klout score (vilket mäter generell sociala media aktivet med hjälp av vodoo och enligt legenderna: en trasig mikrovågsugn) vilket ger utrymme för missvisningar, speciellt när jag enbart är ute efter information om twitter. Vilket gör missvisningar i det övre siktet är inte helt osannolikt. Så ni som läser det här, ta uppgifterna jag presenterar med en nypa salt.

Det här inlägget postades i Sociala Medier, Twitter, Vem twittrar på Åland och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem twittrar på Åland? Repost | #blogg100 dag 34

  1. Ping: Halvtidssummering av #blogg100 | #blogg100 dag 51 | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s