Den Åländska digitala halvtimmen | #blogg100 dag 25

Webben ingen stor inkomst för Åländska lokaltidningar, var en nyhet från Ålands radio i fredags. Inte så förvånande skulle jag säga. Frågan väcktes antagligen på radioredaktionen när Aftonbladet kunde visa att de fick mera intäkter från webben än från pappersitdningen. Men den är lite löjeväckande, även om både Nya Åland och Ålandsitdningen fått pris för sina hemsidor så är de inte närheten av det arbete aftonbladet har lagt ner på sin webb. De är inte eller lika hotade av papperstidningsdöden, 2 av 3 läser någon av dagstidningarna på åland mot 1 av 3 i sverige. Även om siffrorna är dalande så är det långt från jämförbart med sverige.

Löpsedel

De driver inte eller sin trafik emot webben utan mot papperstidningen. (Läs mera i papperstidningen imorgon). Nyheter från facebook för inte över läsaren till webben, utan kan ofta få allt av värde redan där. På webben finns det inget extra som läsaren kan få till godo. Bortsett från stundvisa live-engagemang, och frågeformullär och begränsade kommentatorsfält. Varför gör de det? För att man inte tjänar något på det. Det finns ingen ekonomi med att göra webbjournalistik på åland, därför händer det inte. (Vilket gör att huvufudstadsbladet och aftonbladet helt plötlsigt då och då blir huvudaktörer och regerar mediasfären för ett par timmar bokstavligt tills lokaltidningarna kommer från pressen).

Ändå så kommer en tjugondel av annonsintäkterna från webben och de ökar svagt. Så länge folk läser papperstidningar så kommer det att duga (och det ser ut så: ett 16-årigt exempel jag stötte på för ett par veckor sedan följer inte den lokala debatten på bloggar, facebook eller twitter utan via lokalttidningarna som jag till en viss förvåning noterade).

Vad säger det om samhället om den tredje statsmakten inte behöver digatalisera sig? Vad innebär det för den boost för demokratin och debatten en ditalisering innebär? Vad innebär det för andra digitaliserings-projekt? eller demokratin i stort? Eller är det bara ännu ett exempel på den åländska halvtimmen som vi egentligen inte behöver oroa oss för.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s