Feminism javisst! | #blogg100 dag 23

Det finska debattprogrammet Yle Obs ska diskutera frågan varför feminismen inte når ut med sitt budskap. 19:55 lokal tid (18:55 i sverige). Varför det är aktuellt är för att den här schagerlåten ska representera Finland nu i vår:

Feminister rasar, och i frontlinjen hamnade bloggen häxbryggds sågning av låten -Ding dong?. Som nästan vers för vers går igenom vad som är fel på låttexten. Och som jag smått önskar att jag skrev själv. Det är verser som   ”I’m your slave and you’re my master / Oh baby, come on, take your shot” och annat i den stilen.  Till försvaret av låten hör till att den är skriven med glimten i ögat, so everybody be cool. Det är det vanliga att den som kränks inte har tillåtelse att själv beskriva problemet. Det är för litet att debattera, ett i-landsproblem, och eftersom det inte sa/ skrevs/ sjöngs/ med meningen att såra så ska du, lilla hen, inte ta det så hårt.

Jag drar paralleler till en av mina youtubehjältar, feminist frequency, avsnitt om jullåtar. Inte kan man väll sätta genusglasögen över dem. Har tittat igenom ett par två tre ”kritiska” svars videologgar. egentligen bara totalsågningar. (Kritik är en neutrall konstruktiv disskustion med prestation eller sak i blickfånget. Inte att ha en åsikt som går emot). Som vanligt du har väll inte rätt att säga det här, tänk på barnen i afrika, och kommentaren att det är traadittiooner. Eller som som svenska riddarhuset försvarade sitt beslut i slutet av 00-talet att fortfarande inte acceptera kvinnor helt som jämlika. Men det är ju tradition, och dra inte genusfrågan hit, det behövs inte. Samtidigt som samma människa kan predika om människor lika värde.

Eller som när jag rättade en bekant om var hängbyxans ursprung. Ni vet modet att ha byxorna nere vid knävecket. I korthet sa hen att det var ett sätt för interner i amerikanska fängelser att visa att de var intresserade av att ge analsex. Och att dagens ungdom bort få veta det, för då skulle de dra upp byxorna, som hen glatt konstaterade. Men snälla lilla människa sa jag då, ett är det inte att lära ut homofobi till osäkra ungdomar med atomatvapen? (… eller utan atomatvapen, knytnävar gör också ont. För att inte tala om att de också har tillgång till tangetbord. Inte att föringa). och två det är en ren myt. Har du ingen humor? var bemötadet. Och jag kollade fickan för att visa att jag visst hade med det och konstaterade att jag hade lämnat det brevid plånboken hemma. Aj, så förargligt, nu fattade jag inte eller jude-skämtet, eller den om blondinen trekvart senare.

För att återknyta till kvällen obs debatt. Femnismen når visst ut med sitt budskap, men det når inte alltid fram och det tas inte alltid i god jord. Dels för att feminist är något fult eller onödigt. Ännu en grupp som man måste ta hänsyn till. Täckte vi inte in dem i byggnadsnämnden när vi drog upp riktilinjerna hur man fuktskyddar köken, suckar bosse på kommunen. Du har din rösträtt och dina lagliga rättigheter. Räcker inte det. Inte ska du väll bege dig in och rådda bland alla våra normer. Vi har haft en del av dem väldigt länge och några är väldigt ömtåliga, vissa vill vi tro att vi har haft väldigt läge fasten de är köpta igår. Det är en helt del stoltet, men också en fördelning i vilka delar av livet som politik ska påverka och vilka delar som ska vara orörda. Och vem som ska utrycka och formulera det. För inte kan en kvinna göra det, och absolut inte utan att gå den där röstkursen så att hon inte pratar så gällt.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Feminism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Feminism javisst! | #blogg100 dag 23

  1. Ping: Halvtidssummering av #blogg100 | #blogg100 dag 51 | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s