Näthat, anonymitet och moderering | #blogg100 dag 5

Den största problemet jag har med #blogg100 är om man bara ska använda gemener eller versaler. Exempel #Blogg100 Dag 5: Näthat… eller #blogg100 dag 5: Nähat… Otrolig skillnad i min värld. Är generellt emot versaler, och uppskattar charmen med texter enbart byggda på gemener. Men samtidigt så är versalerna otroligt andvändbara. Men till dagens ämne.

Får väll sälla mig till Bakpappa nyanserande bloggpost -Vad jag tycker om anonymitet tommix krav om nyanserande av debatten och förslaget om moderation Yttrandefrihet. För att inte glömma den elaka bloggens korta och kärnfulla om kritik mot anonymitet (svar till sylvia bjon)
Och sist men inte minst Syliva Bjons bloggpost och tv framträdande som satte igång det här.

Jag vill börja med att konstatera att det finns ett näthatiskhet. Det kanske låter lite löjligt, men man måste börja där. Det går väldigt lätt att mobilisera individer att trycka ner eller lyfta upp människor och deras åsikter. I vissa fall är det rent förakt och hat som ligger till grund, andra gånger kanske det bara är en svårighet att kommunsiera. Internet är inte lättnavigerad eller hanterbart för alla. Alla kan konsten att utrycka sig klumpigt på 140 tecken. Det är ingen ursäkt dock, det är bara en nyansering av vem näthataren är.

Kommer näthatiskheten att försvinna med kraven på en identitet på alla skribenter av kommentarer. Knappast, för anonymitet är bara en del av näthatarna, resten är förviring, osakliga argument, och nu och då hot om våld. Anonymitet behövs inte om man är många, bara om man är ensam. Ta bara den ”öppna” rasismen som inte har ökat, men de rasistiska tendenserna har inte eller minskat. Skrämmande ofta har intoleransen och hatet ofta ett ansikte. Själv skräms jag hur ofta jag inte har någon aning hur intolerans ter sig i vardagen. Och personen som har det ansiktet är inte alltid hundra procent ond, bara en aning och bara när det gäller tintinböcker, eller att protestera mot påståendet att hästar är frukt.

Men det är ju till liten tröst som drabbas av en tsunamni av tweets och kommentarer.Speciellt när den passerar skärmen och börjar handla om misshandel, mord och våldtäkt. Så vad kan man göra åt det? Jag tror ju som sagt att det inte hjälper att kräva en identitet på varje åsikt.

 • Det första förslaget jag har är det största: Gör samhället bättre. Ett rättvisare, jämställt samhälle kommer göra att debatt-tonen bilr bättre. Allt annat är bara temporärt eller enbart censurerande.
 • Flera redaktörer/ moderatorer. Man kan inte låta hela världen traska in i ens kök utan att sätta upp lite regler. Det behöves vet och etiket, och viktigpettrar som övervakar och städar. Observerar städar inte censurerar. Det borde i alla fall lösa problemet med tidningarnas kommentatorsfält. (vet också att det kostar pengar, men det finns vägar runt det. Folk modererar ju andra forum gratis så varför inte tidningarnas också?)
 • När en skribent eller individ blir orättvis behandlad så reagera. Det finns en fin hashtag för dem som hamnar i ”underläge” emot rasistiska eller andra kränkande åsikter : #AldrigEnsam
  Skulle gärna se att det skapades liknande för alla typer av orättvisor på internet. Och det glädjer mig också att det kommer fler och fler som engagerar sig för sånt
 • Döda och begrav myten att allt som läggs upp på internet måste få en reaktion genast. Det är inte så, visst kan man reagera direkt, och under. Det är inget fel att se dagens lol-cats imorgon. Det är inget fel att diskutera budgetförslaget i morgon, även om det var en vecka sedan det presenterades. Det är inte så jäkla bråttom. Gör som samerna när de kommer till en fors (läs: flöde, feed) som de är lite osäkra på hur de ska passera. Så sitter de ner och tar en kopp kaffe för att fundera på vad de ska göra. Nu vet jag inte om det är en myt eller ej, men jag gillar tanken, och problemlösningsmodellen
 • Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

  Ansluter till %s