Radio Suomi på Åland

En liten sammanfattning av radio Suomi-bråket som seglat upp nu under december förra året och verkar segla vidare under 2013.
YLE Radio Suomi
Den trettonde december förra året berättade Ålands radio att Steel fm hade gett ett anbud på radio suomis frekvens och att Ålands radios styrelse hade behandlat men inte fattat beslut i ärendet. Till radion säger då styrelseordförandet Jesper Eliasson

”Vi har i bolagsordningen en […] av vi ska gå ut och berika Åland med svenskt innehåll det är alltså en grundfråga för det här bolaget kan vi hitta någon part som kan försvenska Åland mera, det är egentligen en fråga. En annan fråga så är att vi behöver gå med vinst […]”

Steel FM lämnade anbud på frekvens och forsätter med att lyfta fram att Ålands radio går med förlust. Något som det inte ska göra för det även är ett aktibolag. Dagen efter skriver också Nya Åland en klocknotis om det hela.

Om man ska gå efter det här första uttalandet så finns det två grundstenar. Ålands radio ska verka för att ”försvenska” Åland och gå med vinst. I det här fallet kan Ålands radio få 250.000 euro under tre år från steel fm, något man inte får av Radio Suomi och flyttar en icke-försvenskande radiokanal till en sämre plats. Win-Win för Ålands radio AB.

Eftersom tiden går så byter argumenten plats. Språkargumenter blir understödjande och det ekonomiska argumentet blir det primära. I huvudstadsbladet den tredje januari så låter det annorlunda:

Styrelseordförande Jesper Eliasson säger att det inte är någon språkfråga, utan beslutet handlar om försvagad ekonomi för Ålands radio och tv

Men även här lyfts Ålands radio ”försvenskande” roll fram. Även om själva ordet försvenskande byts ut mot ”prioriterande av svenskt innehåll”.

Den fjärde januari 2013 svarar den ansvariga ministern Veronica Thörnroos, på frågan om det inte är ”pinsamt” att minoriteters åtkomst till radio på deras första språk försvagas? i huvufudstadsbladet

–Jag dementerar på det bestämdaste. Det var aldrig frågan om diskriminering och att någon ska få det sämre. Frekvensbytet handlar om att Ålands radio och tv Ab ska få inkomster. Vår målsättning är att Radio Suomi sänds över hela Åland med god kvalité också i framtiden.

Men det blir ju det när man tar bort en tjänst från en minoritet utan att ersätta den fullt ut. Diskriminering behöver inte göras med vet och vilja utan det duger bra med oaktsamhet och okundskap också.
Å andra sidan så hörs det också från Ålands radios sida också att man INTE vill ta bort radio suomi från både Jesper Eliasson och från vd Pia Rothberg-Olofsson, Veronica Thörnroos utan att de letar efter alternativ och arbetar för att radio suomi även i forsättningen ska höras över hela åland. Det rör sig alltså i bästa fall om en tillfällig nerprioritering. Att notera är också att ingenting ännu är bestämt. Mest troligt är att Steel fm får kanalplatsen, men det är inte hugget i sten.

Vid sidan av det här så rasar ”debattstormen” och diskussionen om språkskyddet och vilka krav en finskspråkig minoritet ska kunna kräva av det Ålandska samhället. Att finsktalande inte kan kräva något alls försvars med självstyrelsen och Ålands radio och tv s ab uppdrag att verka för det svenska språket ska försvaras. I bakgrunden kan man också ana en rädsla för förfinskning.

Tyckt om det här:

 • Mirjam Öhberg (Medborgare för Radio Suomi) skriver en insändare där hon går emot tanken att Radio suomi skulle tvingas byta kanalplats Radio Suomi är en mänsklig rättighet
 • På ledarplats på Ålandstidningen skriver Niklas Lampi: Radion följer bara sin egen verksamhetsidé

  Uppdaterat 2012-01-10
  Ålands radio skriver om frekvensbytet och pratar med vd:en för smedsbölemasten som konstaterar att ”I praktiken kommer så gott som ingen skillnad att märkas” Läs hela texten här

  Annonser
 • Det här inlägget postades i Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

  Ansluter till %s