Statistikpost: Fordon, bensin och el på Åland

Statistisk årsbok för Åland 2012 (direktlänk till pdf) har en del intressanta tabeller.


Ålänningen är alltså beroende eller bara storkonsument av oljeprodukter. Det är också intressant hur konstant linjen är sedan 1985, och det är lite oroande att både bensin och disel ser ut att öka sedan 2009. Det kan man jämföra med prisutvecklingen som man kan hittta en graf över härDet kan man jämföra med hur totala antalet fordon har ökat under samma period:


Jag har sett siffran att 95% av världens alla fordon drivs av fossila bränslen. fig. 7.1 Personbilar per 1 000 invånare efter kommun 31.12.2011 är också spännande hur jämntjockt bilägandet är mellan kommunerna.

Sist kan man nämna kollektivtrafiken med bussar (där antalet registrerade bussar ökade från 36st 1985 till 41st 2011).

När det gäller elförsörjning stog egen produktion för ungefär en fjärdedel, resten täcktes upp av inport från riket eller Sverige. Intressant här också att vi befinner oss grovt sagt i en platå när det gäller egen produktion som nästan enbart består av miljövänlig produktion. Vad iaf.jag skulle vilja se är en lätt ökning, a la 2004 till 2007 skulle det hållit i sig skulle nästan hälften av elförsäljningen vara åländskt. Så vad var det som hände 2008?

Kanske relevant? Antalet hushålloch hur de ökar på Åland.

Jag tror inte elbilar är lösningen just nu, även om jag ser dem som ett välkommet inslag på vägen. Dels för att de också behöver energi på något sätt. Att byta 20.000 bilars energikälla från fossilt till grön-el så känns det fel att bara för den skull slösa med elen. Dessutom skulle det kräva att vindkraften ökar med bortåt 600% och det snabbt. (Påhittad siffra men procental får alltid bättre respekt än att skriva ”Jättebamesmycket!” vilket är det jag egentligen avser). Dels för att jag inte tror att de är rätt att lägga ner så mycket resurser på att producera el-bilar. Elbilar gör helt enkelt inte tillräckligt med skillnad för att lösa det stora problemet men det de stjälper inte eller.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s