Disney gjorde rätt när de klippte

Oförståelsen varför man plockar bort de har tre karaktärerna verkar vara allmän. I alla fall i Sverige, och så och på Åland. Vilket jag finner inte lite skrämmande. Oförståelsen att sedan 1930-talet när tomtens verkstads produceras har värderingarna förändras. Att även om vi inte känner igen nidbilden blackface, eller av en jude så gjorde dom då. Att de skildringarna fortfarande har en minst sagt negativ laddning. Oföreståelsen att 80 år med den är verisionen får vara tillräckligt, och att Disney sålunda klipper i filmen.

Och de skrämmer mig. Dels för att folk inte verkar känna igen rasism när det bokstavligt talar marscherar fram framför en. Dels för att man använder traditioner för att bevara saker som det alltid har varit. Dels för att det påstås finnas en PK-maffia bakom det här, som vill likrikta kulturen och individen. Att arbetet att höja toleransen ses som överdrivet och överflödigt. Det skrämmer mig att människor inte verkar ha perspektiv.

Jag är inte överdrivet förtjust i censur, förutom i den bemärkelsen att det är en kvalitesstämpel på vilka generationsromaner och filmer som man måste se och läsa. Men låt oss säga att vi lämnar filmen oklippt och visar den den 24 december så borde den följas upp med ett samtal om förintelsen, slaveriet, exploateringen av Afrika och könsroller. Punkt. Inte för att jag inte tycker att det ska diskuteras men jag tror att det sänker stämningen att dra upp det mellan Kalles Jul och Julgröten. Det finns andra dagar för sånt. Är det inte då lättare att klippa? Speciellt när det inte påverkar filmens helhet någonting?

För det handlar inte om att plocka bort färgade, blonda och judar ur filmen. Det handlar om att plocka bort rasisistiska intolleranta nidbilder av färgade blonda och judar ur filmen. Läs förra meningen igen ”… rasisistiska, intoleranta nidbilder…” Det handlar om att ta bort det dåliga för att sedan kunna sätta in det igen i en mera positiv utformning.

Klipp mera Disney, eller ännu bättre: Gör en nyverision, utan all rasism.

God Jul och Gott Nytt år.

Skrev om den här till en insändare till lokaltidningen Nya Åland. I skrivande stund (2012-12-20) bara publicerad på webben Disney gjorde rätt när de klippte I dagens tidning kom den med (2012-12-21).

Andra har också skrivit bra om det här:
Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan
Stereotyper som skaver

Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s