Skillnaden på finsk och svensk reklam

När man bor på Åland har man möjlighet att konsumera både svensk och finsk tv-reklam. Och jag har alltid känt att det finns, ja en skillnad. Förutom språket då. Har påpekat det lite nu och då på twitter, men inte utan rätt grovmatrial så är det svårt att jämföra. Och så dök det upp en finsk varitation på OWLs fredagsmys. Men för chipsmärket Taffel då.

Rent genrelt så är det lite skillnader i kulliserna, skrämmande lika. Ska det vara en lampskärm i vänstra hörnhet så är det också det.

Matbutiken, med den inflyttade mannen blivt rätt från rätt lätt placerbar, oplacerbar rent etiskt. Det har väll dels sitt ursprung i att finland inte har lika många, dels för att det kanske inte är lika tollererat(?) Det kanske skulle vara ett lite för tydligt statement från Taffels sida.

Paret i bilen. Märker du att i finska versionen så gasar kvinnan på precis innan de klipper? något de inte gör i svenska. Annars är det främsta jag läger märke till att finländarna är lite mera oformbara. Den finska mannen i den är scenen lite mera mjäkig och den sexuella spänningen tydligare.

Från fåfäng man till familjefar. Det är intressant at se att solariet har blivit utbytt till en bastu, och att två barn har lagts till. Genrellt så skapar det en helt annan familjeframtoning i den 45-46 sek långa reklamfilmen. Vet inte om det var skälet att det blev som det blev. Att de ville lyfta fram familje-feelisen man får av en bunke chips. De finska gubbarna är lite mera käcka än de svenska.

En av de sista klippen med familjen i tv-soffan. Första rena punkten jag kan ha en åsikt rent genusmässigt. Mannen i centrum i bägge fallen.

Har noll koll jag med det här är på spåret med en kulturskillnad i hur man väljer att skildra den svenska emot det finska vardagsmänniskan?

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Reklam. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s