Sweden’s SANE anti-discrimination laws have NOT ONE BIT created a generation of lost women

Det är det här blogginlägget jag kör en långsåg på:

Sweden’s insane anti-discrimination laws have created a generation of lost women

Feminism och jämställdhet är något som man älskar att missuppfatta, misstolka eller inte bry sig om att begripa. Jag kan inte ens själva prata om det utan att sväva lite på målet, trots att jag gärna ser mig som feminist. Jag håller då liberala tanlkesnöret att alla människor ska efter bästa förmåga se till att hen blir lyckligt. Och allt det dom ställer till det i det sökandet efter lyckan är dåligt. Själv känner jag att det är ett rätt stablit sätt att betrakta världens genusproblem. Men jag kan förstå att folk som har noll intresse av det kan det vara ännu svårare.

Ett bra exempel är hur Thomas Pascoe skriver om den enligt honom misslyckade jämställdighetspolitiken i Sverige. Han är bloggare på tidningen Telegraph med erfarenhet från finansvärlden. Han har också varit i sverige ett par gånger, och pratat med svenskar i London. Vilket ger honom tillräckligt med information för att såga jämställdighetsarbetet.

Tänker gå igenom texten han skrivit och bemöta och problmeatisera de påståenden han för fram. Jag sammanfattar påståendet kort och går vidare från det.

1. I Sverige vill Toy s R us vill att pojkar ska bli som flickor och tvärtom. 

Nej, jämställdhet handlar inte om att byta könsidentiteter. Det handlar om att ge individen flera val. En pojke eller flicka ska ha MÖJLIGHETEN att bli ”matcho” eller mjuk, och välja yrken/ betenden som av traditon har tillhört ett kön. Ett sätt att visa på den möjligheten är att visa pojkar leka med ”flickleksaker” och tvärtom. På samma sätt som andra saker så måste man ibland ge förslag på hur man kan använda föremål. Att reagera på Toys R us reklam är som att reagera på att använda citroner som fläckborttagare, nej! det går ju inte. Det är ju mat inte en tvättkemikalie!

2. I Sverige så kostar en klippning 50£ för att det inte får kosta olika mycket för en dam och herr-klippning. Man får inte eller ha taxi-rabatt för kvinnor under helgnätter.

Njo, men är det inte rätt självklart att ens kön/ hudfärg/ klass inte ska spela roll på priset? Taxifrågan är dessutom rätt problematiskt när det också är en hel del unga män som far illa på natten.

3. I Sverige försök man ta bort orden ”Han” och ”Hon” och ersätta det med ”Hen”.

Igen, kön ska inte spela roll, dessvärre finns det värderingar i språket. Därför finns det könsneutrala ordet hen, för tillfällen då, hör och häpna, genusbestämelsen inte spelar någon roll. Förutom som en rent biologiskt term då. Men förstås måste motståndarna (har aldrig hört någon som jag kallar feminist dra det så långt) till de tre ord långa ordet  dra det till sin spets och deklarera att de är emot alla könsbestämmelser ska bort ur språket. Det är ett missförstånd helt enkelt som nu sprids till britterna som säkert också skulle må bra av ett lite mera könsneutralt språk.

4. Alla de har åtgärderna är ett misslyckande för att a) kvinnor fortfarande tjänar mindre än män. b) siffran våldtäktsanmälningar och våld i hemmet är hög. 

Helt rätt, kvinnor tjänar fortfarande mindre, men de saker han nämner är ju fortfarande saker som har hänt inom de tio senaste åren. (Rätta mig om jag har fel). Precis som med Rom så byggs inte ett jämställt samhälle över en natt. Inget i det han nämner gör eller det motsatta, dvs. gör det omöjligt att skapa jämställdhet. Det gör det inte svårare för jämställdheten, tvärtom det skapar medvetenhet om att hälften av alla svenska blir diskriminerade för sitt kön. Du kan inte lösa ett problem som du inte vet om.

Det är också sant att det anmäls mycket våldtäkter och våld inom hemmet. Det är för jävligt, men det har inget att göra med pojkar som leker med dokor i en reklamblad. Det har inget att göra med priset oss frisören. Det har inget att göra med att kvinnor får simma toppless på allmäna bad. Det har inget att göra med Hen debatten.

Det har att göra med att det inte är tillräckligt. Att vi bara har bara tagit över den ytersta försvarslinjen i fortet patarikatet. Att vi forfarande har mil efter mil täckta med tagtråd och minor att vandra. Det visar inte att vi gör något fel i Sverige utan att det är jäkligt svår och hård att strida och vinna segrar för jämställdhet.

Det sista kan jag inte skriva om utan att tolka, jag har också lite svårt att följa med i tankekedjan, så här kommer ett citat från hans text:

As Natasha Walter argued persuasively in Living Doll, the result of stripping women of their social roles as mothers has not been the development of a new balance in society which still respects women, but rather a sexual nihilism with which most women are instinctively uncomfortable. When all other points of differentiation are stripped away, what is left between the sexes is purely physical. As a result, we see a rise of a tits-and-ass culture that emphasises the physical because there is nothing else left. Women should have no doors barred to them in life, but a relentless focus on image does them no favours.

Känner igen det här argumenet för män, men på det sättet de här är formulerat kan jag dock säga att det är den bästa kritiken som Thomas kan leverera. Det är lite liknande argument jag får höra för att inte bli ateist, eller agnostiker. Håll dig till reglionen/ normera för de är trygga, bekanta varma. System och tankesätt behålls skrämmande ofta för att de är bekväma (för en del). Inte för att de är bra, humanistiska, eller rationella. Även om status quo gör att många flera får leva misserabla liv (och det gäller inte enbart kvinnor).

Förstår inte hur man kan få det att feminism skulle tvinga kvinnor till att bli ytliga. Det som beskrivs är alltså att allt kvinnligt och manligt betende har försvunnit. kvar finns bara det biologiska. I det samhället skulle alltså kvinnorna (och männen?) börja fokusera på att framhäva sina kroppar och bli objekt mera än människor. (påminner om Huxley framtidsdystropier). Och på något magiskt vis skulle normen med bröst och rumpa ändå levat kvar. Jättekonstigt. Borde det inte gå åt andra hållet? Att vad man ser slutar spela så stor roll och man är mera intresseade av personlighet och betende och det egna utvecklandet av det genom konst studier och arbete med mera.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s