Ålcom VS. SVT

På webben skriver Ålandstidningen idag (2012-11-22) “MEDIA – Ålcom är Nordens största pirat-tv-bolag just nu” Det hela rör sig om att Ålcom tillstånd att sända fyra av SVT kanaler skulle ha gått ut för en månad sedan. Tidningen refererar till distrubrutionschefen Per Björkman, som skulle ha formullerad rätt hård kritik mot företaget.

Fredrik Rosenqvist skriver på Ledarplats i ÅT att det är en “olyckig konflikt i en viktig fråga” Där han föreslår att Ålcom ska vara mera mjukare och kompromisvillig mot SVT. Ironi ligger i att svenk public service fördes till Åland tack vare radiopirater på 1950-talet. (Skulle gärna berätta mer om det, men det är det jag vet utifrån ett anförande av lantrådet. ).

Det är inte första gången i år som Ålcoms konflikt medSVT eller TV4 är omskriven. I maj i år skrev hufudstadsbladet om en tvist. Då krävde de gemensamt att Ålcom skulle dra tillbaka sin tjänst som gjorde det möjligt för deras kunder att banda deras sändningar. Då i maj skulle det vara en konflikt som redan varit under uppseglande under vintern.

– Det här handlar bara om pengar och makt. Världen förändras och nu försöker tv-bolagen pinka in sina revir. Vi är ändå så säkra på att vi har rätt att vi är beredda att ta saken till domstol. Vi vill gärna ha en juridisk tolkning och ett prejudikat på det här, säger Ålcoms affärsutvecklare Hasse Holmström.
(Nyan 2012-05-09)

Ålcom argumenterar att de har rätt genom att det är en etablerad tjänst som ska vara vällkänd av SVT och TV4. Dels att de har rätt att göra det enligt Finländsk upphovhetsrättslag. Sist men inte minst så kan man inte ta svensk public service från Åland hursomhelst. Tydligen ska Åland ha en “rätt” till svensk public service (och TV4) som har att göra med självstyrelsen och bevarandet av den svenska kulturen som självstyrelsen avser att skydda.
http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=70552
http://hbl.fi/nyheter/2012-05-09/alcom-i-tvist-med-svt-och-tv4

I en senare artikel får man lite mera ljus på problemet: Tydligen ska det finnas fyra olika avtal som spelar roll här. Blir tvungen att citera nyan, för jag får ingen klarhet i vem som har avtal med vem.

Ett avtal har ingåtts mellan Ålands radio och tv och SVT samt med det svenska utbildningsradiobolaget, ett annat avtal har ingåtts med TV4 och de finländska upphovsrätts-organisationerna Kopiosto och Teosto, ett tredje mellan Ålands radio och tv och landskapsregeringen och ett fjärde – egentligen två avtal – där annat regleras som har med frågan att göra. (2012-05-14)

Enligt Hasse Holmström på Ålcom ska det är vara en eftersläng av IpTV grälet, som fortfrande (?) inte verkar vara löst. Trots att det tidigare hotades med rättsprocesser.

Vi får se vart det beger sig. Ålcom är ju också sista interntleverentören som ger direkt åtkomst till Pirate Bay också.

Updaterat 2013-02-13 Nu i veckan gick lokaltidningarna ut att re-tv inte längre är en del av Ålcoms utbud från och med sista februari. Tydligen ska man försöka få till en lagändring så att tjänsten ska återuppptas någon gång i framtiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ålcom VS. SVT

  1. Ping: SVT mot Ålcom. Jag håller på Ålcom! | Peter Lindén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s