Homeland se02ep01 -The smile

VARNING —FÖLJANDE TEXT INNEHÅLLER SPOILERS FRÅN FÖRSTA AVSNITTET AV HOMELAND SÄSONG TVÅ — VARNING

 Homeland se02ep01

I det här avsnittet får vi veta att Carrie har stadgat sig och har börjat arbeta som engelskalärare för nyinflyttade. Samtidigt vaknar en ”asset” till liv i Beriut, en kvinna som ska ha information om ett kommande terroristangrepp på USA. Kvinnan som ska vara gift med en Hizbolla ledare vill dock bara prata med Carrie. Saul som befinner sig i Beirut är tveksam att ta ditt Carrie och försöker hitta alternativ. Carrie själv är fientligt inställd till förslaget, men går med på att fara till mellan östern. Nick Brody blir kontaktad av Abu Nazir via en journalist som vill att han ska stjäla dokument från CIA-chefen  … s kontor. Något som han också gör, trots att han inser att det innebär att det kommer att andvändas för att döda amerikaner.

Det första temat jag kom att fundera på är Carries drivkrafter. Hon har blivit avskedad från CIA på vad som antyds under avsnittet bordust sätt. Men ändå verkar hon utan dessto större funderingar vara bered att fara till Beirut för att prata med en ”asset”. Jag skulle gärna se en fördjupning i varför hon är så engagerad. (Måste se om första säsongen då det mycket väll kan ha förklarats). Visserligen är att förhindra ett nytt 9/11 ett starkt skäl, men det brukar inte räcka på vita duken. Tex.  Rick kunde inte helt enkelt ha omvänds utan måste se ett barn dö för att börja sympatisera med Nazir. Hon ger sig i mitt tycke lite för lätt iväg från sin vardag.

Älskar också scenen där Rick sitter i … kontor. Och dialogen om drönare. Hur de under hans frånvaro har ökat från ett par dussin till flera tusen. Och hur slentrianmässigt … pressenterar det. Tror den scenen kan vara viktig för Ricks forsatta agerande den här säsongen. Det är ju ett ”bevis” för Rick att drönaranfallen är dåligt genomförda, och kan indirekt antyda att civila offer i dem beror mera på oengagemang i staben än tekniska begränsningar. Rick söker fortfarande bevis för att USA och vad de gör är gott och varje nytt avslöjande kan driva honom antingen mot Nazir eller mot USA. Hans tankar om att vara klargjordes när han besökte Gottesbeurg i se01ep09. Att sann patrotism är att göra det man själv tror att är det bästa för landet. En definition som gör att både krigsivrare och motståndare, skurkar och hjältar per definition är patrioter. I varje fall är det så populärkulturen argumenterar, om det har någon grund i ”verkligheten” är iaf. mig okänt. Det problem jag ser med det är att det bla öppnar upp för mord på presidenter med flera -för folkets väll. Vilket kanske inte är sådär jättebra.

Sist men inte minst måste jag kommentar att Ricks … till islam blir känt för … Scenen där … försäger sig är intressant. Dels över hur upprörd … blev över det. Vilket till stor del kan förklaras med att Rick har hållit något hemligt ifrån henne. Men också kan ses som en spegling av det amerikanska samhällets syn på andra relgioner. Man kan se det i att en av de värsta saker man kan säga om Obama är att han i hemlighet är muslim. I hur öppna atheister behandlas. Eller ramaskriet som kom när en moske skulle byggas i närheten av ground zero. Det speglar också den polariseringen som lätt byggs upp. Motståndaren, al-aqida är islamistiskt, så allt islamistiskt är destabiliserande och ett potensielt hot. Samma sak med kommunismen, även om de lokala företrädarna inte sypatiserade ett dugg med stalin, lenin och de andra gubbarna i Kreml.

Sist men inte minst är det roligt att Beirut verkar ha fått en roll i serien. Kahbul, och Bagdad i all ära, men när det gäller terorism verka Beirut alltid hitta tillbaka till brännpunkten.

@janssonmichael #Homeland

Annonser
Det här inlägget postades i Homeland, TV-serier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s