Occupy Bastun

För lite mera än en vecka sedan läste jag om chockhöjningen av hyran för träffpunkt ungdom. Det första jag lade märke till var bristen på … tja, vad ska man säga … professionalism när det gällde för att ta sig an detta nya hit mot träffpunkt ungdom. Om de nu behöver ens vara proffs. När det räcker att snubbla över mållinjen för att vinna, bara man är före alla andra. Radiokanalen Steel fm var dock inte sen med att utnyttja tillfället för att plocka lite goodwill-poäng. (Inget ont med det, reklamradio ska också få leva). Men Bastu är inte huvudämnet för denna bloggpost. Huvudämnet är hur man genomför protester på nätet.

Producera eget matrial. Egna undersökningar/fakta som tål att granskas. Egna bilder, egna texter. Andvänd humor, ironi, satir. (Jupp, jag är 80-talist och du kommer att få bända ironin från mina döda kalla händer). Jag kommer senare att nämna att det är viktigt att ”kontrollera” historien, men det är minst lika viktigt att kunna beskriva det som händer just nu. Det är inte en slump att alla revolutioner har sin egen skämttecknare, poeter och filmare.

Vem pratar du med dina följare tänkta följare eller dina makthavare eller motståndare? och vem pratar för din sak. Tror att nästan varje orts kommunaltrafik har den där människan som pratar högt och tydligt och engagerat för sig själv. De finns på ledarsidor, och de finns i tjog på dussinet på internet. Vill du ha debatt, vill du att någon ska lyssna på dig så måste du tala med den du vill tala med. Du måste kräva svar, och du måste få andra att göra det med dig. Ryck dom i byxbenen som barn som vill ha uppmärksamhet (men strunta i att prata bejbisspråk).

Här finns det också utrymme att skapa ett övertag men också att förlora det. Varje gång jag ser en presidentdebatt från usa funderar jag alltid över hur länge de diskuterade måtten på podiet. Helt allvarligt så verkar det som att missmatch mellan kandidat och podiet kan kosta en kandidat presidentposten. Eller Guillou som instruerade fotografen att drämma av blixten först för att få den där rätta utrycket på tjänstemannen han undersökte. Det finns en orsak till att journalister jagar fok till taxin, mellan intervjuoffret repeterar ”inget kommentar”. Om paneldebater sker med deltagarna nerjukna i soffor, eller bakom ett bord. Det jag vill lyfta fram är vikten av miljön och andra omständigheter för att visa på maktförhållanden och i förläggningen rollfördelningen. Beroende på syftet kan stället var du lämnar över din protestlista spela roll på framtoningen.

Det handlar inte bara om att synas i olika kanaler det handlar om att skapa egna. Till viss del också att göra dem till något man förvaltar tillsammans med motagaren. Det är då sociala medier blir riktigt starka. Det är det som förklarar varför Khader-sidan på facebook blev så stark och stor hösten 2010. (Läs gärna boken: Revolution 2.0 för hela historien). Alla ska kunna bidra eller känna igen sig. Men kanske framför allt få stöd och uppmuntran i sin övertygelse. Det är också en del av styrkan i Anonymus. Att en rörelse kan plocka fram enskilda mål och genomföra dem simultant. Ibland på blodigt allvar och och ibland bara för skojs skull.

Målet måste vara att fästa sakfrågan i vardagen. Dramatisera händelsen till en begriplig historia. Så att mottagaren förstår den. Ingen sakfråga kan förenklas till 140 tecken, men grundteman ska komma fram. -Det här händer. Det innebär det här. Du kan göra det här. Du kan läsa mera här. 

Det gäller att vara konkret och målinriktad.

Utnyttja ”slacktivisterna” man kan argumentera fram och tillbaka om de är till någon nytta alls. Men jag tror att de fyller sin funktion. Så presentera enkla billiga sätt att stöda och engagera i din sakfråga. En hemsida som sänder färdigskrivna brev till beslutsfattare, badges osv. Om man ska vara elak är det fyllningsmassa, för att kärngruppen inte ska vara lika isolerad från ”verklighetens folk”. Men de gör att rörelsen känns mjukare, och det blir lättare för andra att få andra att sympatisera. Problemet är att rörelsens följarsiffor blir soft-numbers som med Kony-kampanjen. Om man ska kunna lyckas måste resulatet ske rätt snabbt, medans slacktivisterna fortfarande har intressetet kvar.

Det gäller också ha koll på hur samhället fugnerar. Vilket är ett av occupy stora problem, och varför den i jämförevis lilla Tea party rörelsen fortfarande är mera influerande i amerikansk politik. De flesta länder har representativ demokrati. Dvs. att med jämna mellanrum väljer medborgarna representanter som ska föra deras talan i beslutsfattandet. Det är därför valdeltagandet är så viktigt. Det är därför valdeltagandet i enskilda grupper, som unga är så viktigt. Röstar de inte så har de ingen röst. De spelar ingen roll hur många man engagerar så länge det inte är de som röstar och så länge det inte är de regerande partiernas röster. I fallet bastun innebär det att man måste engagera socialdemokrater och liberaler inom partiet att kritisera beslutet att höja hyran. (Ålands framtid kan plocka sympatier om de profilerar sig mera). Beroende på hur topp-kontrollerat partiet är så är den chansen allt från stor till liten. Som jag tidigare skrev det handlar om att debatera och påverka rätt personer.

Det handlar också om att ta kontroll över historian. Eller rättare sagt tolkningen av historien. Om man som Bastun, och träffpunkt ungdom har en 40-årig historia så borde man ett gyllene läge. Man kan berätta om den motarbetade ungdomsföreningen som mot alla odds har gett åländsk ungdom någonting. Man borde kunna peka på speciella händelser, konsterter med mera. Tillförseln av någonting till det åländska samhället. Jag brukar se greppet lite nu och då, skrämmande ofta utan desto mera eftertanke.

Annonser
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s