Vem twittrar på Åland? 2.0

Gör en repetition av undersökningen jag gjorde vid årskriftet. För er som missade det då så sammanställde jag bio-texterna i ett dokument och plockade ut de mest vanliga förekommande orden. På det sättet kan man få en ledtråd till vem det som är på twitter. Det finns visserligen svagheter i den metoden. Dels för att alla inte skriver något i det fältet. Men också för att det finns tusen sätt att formulera vem man är och vad man gör på 160 tecken. Observera också att de är rykta från sitt sammanhang. Tex. alla journalister kan vara ”före detta journalist, älskad av journalister” osv.  Så även om resultatet bygger på närmare 500 konton, så är det långt från representativt för hela gruppen.

Trots att utvalet har nästan fördubblats så har det rätt lite förändringar. Innebandy har fallt bort bland sporterna. Nyan och gamlan är stora, tätt följda av PAF. Andelen studerande har dock ökat.

13 gånger nämns ordet ”jobbar” jämfört med olika former av studerande som nämns 21 gånger. (Den största enskilda skolan är Ålands Lyceum som nämns tio gånger). När vi är inne på sysselsättning kan man också nämna att ordet pensionär dyker upp två gånger vilket är positivt. I teorin så innebär det att twitter börjar bli aktuellt för personer över 65år.

Det är fortsättningsvis många journalister. Totalt 18 personer ger sig själv någon form av journalistisk titel som journalist, reporter eller nyhetschef. Men det har också dykt upp sju stycken inom skolan. Det finns också fem stycken som beskriver sig om fotograf, och fem som beskriver sig själv som musiker.  Icke kreativa yrken (om man får säga så) nämns fyra gånger: (egen)företagare, politiker, CEO.

De mest omnämnda företaget är Ålandstidningen med åtta följt av och nya Åland med PAF med fem vardera. Också Aftonbladet nämns ofta, hela fem gånger. Bubblare är posten som nämns två gånger.

När det gäller sport och hobby så är fotboll populärt som nämns 13 gånger. Följt av musik. Också trav och hästintresset verkar vara stort. Det sportrelaterade förkortningen ”IFK ” nämns sju gånger.

Det används också ord som relaterar till familjeliv. Åtta gånger nämns ord som Mamma. Fem gånger ord som pappa. 14 gånger nämns också vilken typ av relation personer ingår i, antingen gift (12)  eller sambo (2). Åtta nämner att de har barn, och tre gånger nämns ordet föräldrarledig.

Politiskt syns två partier och det är liberala tankegånger som är populärast. Sex gånger används ordet liberal, fyra gånger partinamnet ”liberalerna”. Obunden samling är det andra partiet med två omnämningar.  Sex gånger nämns också ordet ”politics” och ”political” vilket antyder ett intresse för frågan. Ordet fenimist nämns tre gånger vilket kanske är det mest deprimerade.

Det vanligaste ortnamnet förutom Åland är Mariehamn, följt av  Geta och Lemland. Men även Stockholm och London är populärt.

De vanligaste efternamnen är Eriksson, Mattsson, Jansson, Karlsson och Lundberg. Vilket är en förändring från förra genomgången då Karlsson var i topp följt av Andersson och Eriksson.

Kommer att skriva om könsfördelning och lite annat information i veckan. Så håll ögonen öppna.

Annonser
Det här inlägget postades i Sociala Medier, Twitter, Vem twittrar på Åland och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s