Ålandstidningens App

En app att undvika: Ålandstidningens app Å+ finns sedan den 25 juli på appstore.

En app att undvika: Ålandstidningens app Å+ finns sedan den 25 juli på appstore.

Det här en kritisk långsåg om en lokaltidnings stapplande steg att anpassa sig till den nya nyhetsmediavärlden. Fasten de inte egentligen behöver. Fasten de inte vill lägga resurser på det.

För det du får i appen är en glorifierad pdf-läsare brandad med Ålandstidningens Å. (Gratis, vilket är en liten tröst mitt i eländet). Inget mera inget mindre. För att inte tala om formatet. Du ska läsa en pdf-fil som grovt sagt har storleken A2 (fyra gånger så stor som en A4) i värsta fall på en iPhone lilla skärm.

  • Förstår inte hur man gång efter gång forsättaer att göra något utifrån pdf-formaten när det är lättare att göra något mera dynamiskt ifrån html. Vad man försöker göra är att göra är det klassiska, det funkar så IRL så då måste det vara likadant på internetz. Det är inte så.
  • Nada överblick, inget register. Försök hitta en artikel. Korslänkning, om jag gillar en skribents krönikor kanske jag vill läsa mera av hen. Eller intresanta affärer som skärgårdstrafiken, borde man inte kunna gå tillbaka till tidigare texter. För att inte tala om debattinlägg, bloggar, med mera. Länkar är det som gör internet starkt, och det gör också nyhetsmediet 2.0 intressant. Frånvaron av det gör e-tidningen tråkig. (För er som inte läst Hackers så är ”tråkig” det värsta man kan kallas på internet).
  • När man redigerar tidningar tänker man i uppslag, medans pdf-filer visas sidorna en och en. Igenom att dela upp sidorna förstår man en sidplanering som en redigerare slititt hårt för att få ihop. Ryckcitat, fakatrutor, bildtexter och frimärksbilder förlorar sin funktion. Hirakin i stort behöver förändras om det ska visas på skärm.
  • Läser du hela tidningen. Verkligen? Hela tidningen, är det inte mera så att du duttar igenom efter intresanta saker. Glöm det med den här appen. Det finns inga enkla genvägar till kulturen eller ens tv-bilagan. (Nu finns ju möjligheten att appen riktar sig mot dem som läser tidningen pärm till pärm, men jag ser inte riktigt ekonomin i det).

Satsningen på en elektronisk tidning görs för att det är snuskigt dyrt att trycka en riktig tidning. Men samtidigt glömmer man bort att de gamla riktiga tidningen fortfarande är en bättre produkt än det nya. Där finns kundskapen och rutinen. Kundskaper som inte kanske går att helt enkelt att överföra copy-c, copy-v till elektorniska media som läsplattor, surfplatttor, smartphones. För att lyckas på webben och internetz så måste man ta till nya grepp. Sammanfattningsvis kan man säga att det Ålandstidningen håller på med nu är som att andvända en kratta för att skotta snö.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Internet, Kommunikation, Sociala Medier, Tidningsdesign, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s