Finlandsvensk twittertoplista är en flopp

 Radio Extrem lade ut en lista på den bästa finlandsvenska twittrarna igår (du hittar hela listan här). Kriterierna de använde var att kontot skulle ha över 100 följare, tittar regelbundet på svenska, vara i övrigt aktivt, och personligt. När man sammanställde listan upptäckte man att en kategori (media) var en aning för stor så man höjde följargränsen till 300.

Skärmdump från radio extrems hemsida

Jag blev genast lite besviken på hur godtyckligt listan skrapats ihop. En annan besvikelse var  vilka förväntningar det skapar på sociala mediearenan twitter. Listor som den här gör att uppfattningen att twitter är för en ”twitterelit” och gör att man får felaktiga ideer om vad framgång och kvalitet är på twitter är (inte helt olikt anorektiska modeler).

 Det som jag är kritisk emot är:

 • att andvända ordet”bästa” de populäraste skulle vara mera rättvisande.
 • att ha personlig som ett kriterium.
 • att anta att alla twittrare under 100 följare inte har något att komma med
 • att höja följargränsen för media och på så sätt dölja halvsanningen att twitter är översvämmat med mediafolk.

Twitter är ingen tävling

Det första felet är att anta att det finns något som kan kallas en övergripande topp tio lista. Det är ett misstag som gör att man lätt missar charmen med att kommunicera med max. 140 tecken per meddelande. Twitter är den långa svansen, long tail, det är specialområdenas media, precis som många andra sociala medier. De flesta stora saker som händer på twitter är när man sätter det i perspektivt i regel väldigt litet. Det finns förstås undantag, Utöya 2011, Bombay 2008, etc. men en regnig eftermiddag i mars så är twitter i svenskfinland, löjligt lokalt och specialiserat. Och de flesta konton som är aktiva är små.

Twittar man lokalt så får man lokala följare för de är de enda som vill följa dig. Det säger sig själv att om jag skulle twittra från Sottunga om Sottunga (finlands minsta kommun) så spelar det ingen roll hur högkvlaitativt mitt konto skulle vara för att det är bara en begränsad grupp som har intresse av vad jag skriver. Det finns ett maxtal intresserade helt enkelt. Sådana konton har inte en chans att komma med i denhär lista. Trots att de förtjänar det.

Followers don’t mean a thing

Det går inte att utvärdera ett twitterkonto på basen av hur många följare kontot har. Dels för att att ett ”framgångsrikt” (i den mening att den åstadkommer vad som är tänkt) så räcker det ibland med nio följare och för vissa med 9 000. Det är definitivt inte en parameter i någon ekvation för att få fram det bästa kontot. Jag förstår att det är en skiljelinje för att begränsa utvalet, men jag gillar inte att det har gjorts tillsynes utan eftertanke.

Twittereliten

Den här listan premierar bara visa kvalliter som folk som inte är så bekant med twitter tror att är delade värderingar för twitter. Lite som att ett anorektiskt utsende är det vackraste en modeintesserade. Det skapar felaktiga förväntningar på mediet, och gör det lättare för nya användare att lägga av. Jag skulle istället påstå att kvaliteten i twitter är i de små användarna som enträget tjattrar på om sitt trägårdsland, eller om pantburkar.

Kategorin: medier

Genom att höja kraven för mediefolk borde man då inte sänka kraven för politiker? Jag förstår motiven för att höja kraven i mediakategorin, problemet är att samma argumentation borde rättfärdiga en sänkning av kraven i politikkategorin. Borde det inte vara bättre att använda andra kriterier som inte kräver ändringar i resultatet?

Sammanfattningsvis:

Antar att man inte ska ta den här listan på för stort allvar. Vilket jag tycker är synd. Läsarna borde göra det och verkligen få ut något av de twitterkonton som är med på listan. Twitter är ett fantatiskt medium, men jag är rädd för att listor som den här är att ge den lilla blå fågeln en björntjänst.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Finlandsvensk twittertoplista är en flopp

 1. @fageral skriver:

  Kul att du kommenterar vårt innehåll! Listan är givetvis inte en ultimat sanning, utan ett sätt att föra fram intressanta och roliga personer på Twitter för någon som t.ex. är ny på tjänsten.

  Man kan säker sönderanalysera alla argument för vem som platsar på listan och inte gör det men för att nu kasta ett litet sken över varför vi valde som vi gjorde så kan jag berätta att vi valde att följa, i stort, samma principer som den lista finska YLE gjorde upp över top100 finländska twittrare. Liksom på den listan följer även vår lista ganska långt de rekommendationer personer på Twitter gjorde under ”söket”, dialogbenägenheten, det personliga innehållet, antal följare, aktiviteten över lag och så byggde vi på med vår egen uppfattning om vem det kan löna sig att följa.

  Det är givetvis synd att du uppfattar dessa kriterium som fel men desto roligare blir det då du gör upp din egen lista över vilka i Svenskfinland det lönar sig att följa. Då har vi ett ännu större urval!

  @fageral
  Radio X3M / YLE

  • Michael skriver:

   Jag kritiserar inte argumenten för att de twitterkonton som är med är på listan är där. (Jag har inte ens sett dem). Jag ifrågasätter om man kan definera bästa twitterkontot utifrån följare, hur personlig tonen är, och aktivitet.

   Gillar listan ur den synpunkten att den, som du skriver, för fram twittare för folk som är nya på twitter. Men jag tycker då att de borde listan vara ett rent urval från en redaktion (eller redaktör) utan inblandning av följarsiffor.

 2. Ping: Finlandsvenska twittertoppen Revisited | Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s