Ålandsvännerna -en sammanfattning

En liten sammanfattning över vad som har sagts, tänkts, om och av Ålandsvännerna. Från och med det att deras insändare publicerades den 26 april tills dags datum. Det jag främst har tittat på är medier som är åtkomliga på internet, bloggar och tidningarna och radions hemsidor. Har inte lika bra överblick på vad som händer på facebook, och andra disskustionsplattformar. (men tipsa gärna om dem).

Den 26 april Nils Manelius och Jack Sjölund får sin insändare publicerad i Ålandstidningen. (Har inte hittat den fullständiga texten på internet). Men kärnan i den verkar vara dessa fyra frågor som de vill ha svar på:

a) Varför utreds ej invandringens bevisliga kommande negativa konsekvenser för urbefolkningen på Åland?

b) Innan lagen om invandringen ges till justitieministern för godkännande enligt (§19) skall en folkomröstning hållas om urbefolkningen önskar 3000–5000 flera invandrare till Åland (t.ex. i fall flertalet av dessa är analfabeter) för att få folklig behövlig legitimitet för förslaget. Folkomröstningen skall vara rådgivande för de trettio (30)lagstiftarna i lagtinget med tanke på de vittomfattande konsekvenser de förväntas ha på kommande generationer ålänningars levnadsvillkor.

c) Ålands enda undervisningsspråk är svenska enligt själv-styrelselagen (§ 40). Skall skattemedel användas till att avlöna lärare som undervisar i andra språk än svenskan? I såfall på vilka grunder?

d) Jordförvärvslagen (3/75) för Åland stadgar att en individ som har hembygdsrätt fritt kan förvärva fast egendom, erhålla lagfart och därmed ett inteckningsbart instrument(säkerhet) till finansiering av förvärvet, till exempel banklån. Kommer nämnda 3000-5000 att kunna förvärva fast egendom på andra lindrigare regler eller dispensförfaranden ifall invandrare önskar likabehandling och samma rättigheter som urbefolkningen? Eller kommer självstyrelselagens jordförvärvsbestämmelser att bestå och ligga till grund för anskaffning av fast egendom?

Den 27 april gick Ålandstidningen ut i artikeln Invandrarkritiker tar första steget mot ett parti om att två före detta Obundna politiker tänkte starta föreningen Ålansvänner med målet att bilda ett parti till hösten. Samma dag bloggar Wille Valve (m) om dem under rubriken Världens bästa intregerationspoltik. Också Fredrik Karlström (obs) svarar på Ålandsvännernas frågor på sin blogg . Karlströms inlägg blir flitigt kommenterat (till skillnad från de andra inläggen).

Den största facebookgruppen för Åland (Alla på Åland) frågade sina medlemmar vad de ansåg om Ålandsvännerna. Vad de svarade hittar du här.

Den 28 april skriver Jörgen Petterson (c) under rubriken En hyllning till toleransen om älandsvännerna. Det nedanstående citatet sammafattar rätt bra en del av kritiken emot ålandsvännerna.

De hänvisar till bevis och till statistik som de inte drar sig för att hitta på och når slutsatser som de i sin förvirring tror är sanningar. De glömmer i sin skrivande världsbild det viktigaste. Tankar är inte verklighet.

Den 1 maj flera åländska socialdemokrater tar upp främlingsfientlighet i sina första maj tal. Här kan du läsa Helena Flöjt-Josefsson, Sara Kemetter, och Igge Holmbergs tal.

Den 2 maj uppmärksammar ordföranden i Ålands vänner i Helsingfors att Ålandsvännerna inte kan använda det namnet då den föreningen tog detta namn redan 1947. http://www.nyan.ax/ledaren/insandare.pbs?news_id=70440&news_instance=119

Igge Holmberg besvarar också frågorna i insändare i nya Åland. Det finns ingen urbefolkning

Men det kanske är så att för Ålandsvännerna så är kunskap farligt… vi andra tycker att det är positivt att kunna säga ”Hej och tack för sällskapet” på fler språk än svenska.

Niklas Lampi på ledarplats i Ålandstdningen, samma gamla rasism

Ålandsvännerna säger sig vilja föra ett seriöst samtal om integration och är ledsna över att stämplas som rasister. Men redan i sitt första utspel bjuder de på några av de absoluta klassikerna i den rasistiska genren.

Den 3 maj lägger Ålands framtid ut ett svar på Ålandsvännernas frågor på sin hemsida. Ålands radios program Argument sänder den dagen också ett samtal om Ålandsvännerna. (du kan se den här) Deltar gör kansliminister Gun-Mari Lindholm (obs), lagtingsledamot Katrin Sjögren (lib) och Nils Manelius. Det som kommer fram är att föreningen är mera en tanke än en riktig förening.

Den 4 maj går Ålands Radio ut med nyheten att det är oklart om föreningen Ålandsvännerna över huvud taget kommer att bildas. I artikeln citeras Nils Manelius

”Tanken med den senaste insändaren om invandrarpolitiken var främst att provocera”

Den 6 maj 2012 skriver Jörgen Pettersson på sin blogg om främlingsfientligen på sin blogg. På samma dag startas också en tråd på Hommaforum.org om Ålandsvännerna. (Ålandsvännerna – uusi maahanmuuttokriittinen puolue Ahvenanmaalle?). Bland annat förs det fram att frågan kommer att vara vinklad av åländska medier. Samt att de påpekar dubbelmoralen att vara tolerant mot alla språk förutom finskan. Bland annat hänvisar man till en annan tråd om utländska språk i olika orter. ”Åland: Albania 28 Arabic 35 Kurdish 65 Persian 45 somali 0″ samt kommentaren att de behöver ju inte vara rädda för invadring när det knappt finns någon.  

Den 14 maj Facebookgruppen Ålandsvännerna bildas för att manifistera emot främlingsfientlighet. Gruppen har i skrivande stund (16 juni) 171 medlemar och i beskrivningen går det att läsa.

Det här är en grupp för alla vänner av Åland. Vi ser Åland som ett öppet samhälle som välkomnar alla oavsett nationalitet eller religion. Vi förkastar allt som har med främlings-fientlighet och rasism att göra.

Den 22 maj Martha Hannus bloggar om Ålandsvännerna och sätter både retoriken och åsikterna i ett större sammanhang och kopplar ihop dem med counterjihad-rörelsen i Europa.

Epilog

Den 12 September Hela sommaren är det sedan tyst om Ålandsvännerna fram till mitten av september då det dyker upp en insändare i Ålandstidningen; denna gång under namnet Ålands Tryckfrihetsförening r.f. men med samma förgrundspersoner som i Ålandsvännerna. (inte på webben, men nyan har en kort text). Namnvalet förklaras till Ålandstidningen med ”-Namnet syftar till att vi uttrycker oss annorlunda och lyfter upp känsliga saker som många andra mörkar” vidare i artikeln sägs det omdöpta föreningens två huvudfrågor vara invandring och homosexualitet.

Niklas Lampi komenterar på ledareplats -Ooops, det blir bara stolligare Nina Fellman gör samma sak på ledarplats i nya åland  -Även dumheter får sägas men inte utan mothugg

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ålandsvännerna -en sammanfattning

  1. Ping: Vi har läst: Strangers by Degrees | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s