Parasiten Estelle, Åland, och en lagtingsledamot

En snabb titt på hur TT storyn om Mikael Holmbergs Facebook post utvecklar sig och reaktionerna på denna. Pga. mina begränsade resuser så focuserar jag främst på de största dagstidningarna; DN, SvD, och AB. Hittade också två bloggposter som känns relevanta för storyn också. Kan det vara så att en lokal (åländsk, som, observera, inte tillhör sverige) smutskastning blev en riksnyhet?

Det jag främst är intresserad av är spridningen och reaktionerna på sociala medier. Hur ”krisen” utvecklar sig, spridning, och om hur Åland i stort berörs. (Indledningsvis så fanns det farhågor att det hela skulle vara dålig PR för Åland).

Den ursprungliga facebookinlägget skrevs den 17 februari. Nya Åland verkar vara den som först gick ut med nyheten om anmällan på nätet när de publicerade 10:12 den 27 februari Ålandstidningen vara andra man på bollen 10:38. Sedan dröjde det lite mera än en timme innan DN och GP 12:15 respektive 12:11.De åländska tidningarna är också de enda som har pratat med Mikael Holmberg. De flesta andra har TT text eller refererar till andra nyhetsmedier, som iltalehti som refererar till Aftonbladet. TT nämner icke eller något om omständigheterna runt uttalandet som lede till anmällan. Fö

Men själva kritiken mot Holmbergs formullering väckets tidigare i Jack Sjölunds blogg redan den 22 februari. Du kan läsa hans post Replik till Igge Holmbergs uttalande på Face BOOK angående kungafamiljen I Sverige

”När jag kritiserade honom för hårt fick jag på pälsen  med orden,han är ledamot av lagtinget för socialdemokraterna,som sitter i regeringen.Socialdemokraterna tycks ha skyhögt högre tak än OBS,om det är någon fördel får framtiden utvisa.”

Även Nils Manellius utalar sig om Holmbergs utalande Vilket får mig att undra om brottsanmällan är mera om poltik än om en eventull oförätt mot prinsessan Estelle.

”Om Jack Sjölund och jag uppmanades lämna de obundna efter kritik av lokala politikers kampanjande av en grön presidentkandidat och blivit uthängda flera dagar i rad av både Ålands Tidningen och Nya Åland som rasister så borde Ålands socialdemokrater utesluta Igge Holmberg och porta honom för en tid från allt lagtingsarbete”

Camilla Gunell (s) tar avstånd från utalandet i sin blogg den 23:e samtidigt som hon gratulerar till födseln. En titt på kommentararna kan där vara intressant.

Men från det till vad som händer idag den 27:e. Klockan 13:56 ger en googling tidbergränsat till det senaste dygnet med namnet Mikael Igge Holmberg 338 träffar. Den senaste timmen 224 träffar. Av dem säger google att 118 är skrivna på svenska. Det är inte helt orimligt att anta att majoriteten är TT artikeln om ”hånet mot estelle”

När det gäller Facebook så har 39 personer rekommenderat aftonbladets artikeln (13:17). Svd och dagens nyheter ger ingen information om spridningen på facebook. Spridningen på aftonbladets artikel är teoretiskt 1 395 (13:47) om man antar att alla följare till de som sprider ser tweeten. Samma siffra för facebook skulle uppskatiningsvis vara 5 000 användare (om man antar att den genomsnittliga användaren har runt 130 användare). Klockan 14:17 är den siffran växt till 7 550. I genomsnitt 3 rekomentationer i minuten. Klockan 19:01 har siffran växt till 99 dvs. en spridning på bortåt 13 000. 15 twitterkonton har klockan 15:03 delat aftonbladets artikel på twitter, jämfört med 10 konton som delat DNs artikel.  Den mängden har inte förändrats fram mot kvällen.

Framåt kvällen har de första bloggposterna om TT-notisen kommit. Det verkar som de vanliga är att hålla isär åläningar och Igge. Främsta frågan är varför han är bryr sig när han inte ens är svensk. Även om det blogginlägg väcker frågan om hans åsikter är representativa för resten av Åland (vilket underbyggs av andra separata anti-rojalistiska framförda åsikter av andra ålänningar). Ett par dagar senare har det tillkommit flera blogginlägg både Rojalisttiska och anti-rojalistiska. Både från vardagsbloggare och anonyma tyckare. Igen är det personen som kommenteras stöds eller kritiseras, även om Åland lyfts upp i mindre grad.

Rent generell så verkar de mesta av reaktionerna rikta sig mot Holmberg och partiet socialdemokraterna, och inte landskapet Åland. Vilket inte är mer än rätt Åland har inte något med hela saken att göra. Att det är en lagtingsledamot verkar gå de flesta förbi, utan den titeln förenklas till det mera lättbegirpliga poltiker. Spridningen är inte så farligt stor, och och från vad jag kan bedömma så ligger inget på lur som gör att storyn kan leva vidare. Det hela beror på om lokalpressen väljer att gå vidare.

Det har också spekulerats om att Åland skulle ha fått dålig PR. Och jo, det kan vara så, men det är inte så farligt. Det hela är för ytligt, kort, Åland är inte relevant, och fungerar mest som en bisats till en bisats. De som för sitt förtroende mest skadat är socialdemokratiska partiet och Holmberg själv.

Tre svenska tidningar som publicerade TT-notisen:

Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter

Updaterat:

Den 20 mars så medelar polisen att förundersökningen är nerlagd till Ålands radio och TV

Annonser
Det här inlägget postades i Facebook, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Public Relations, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Parasiten Estelle, Åland, och en lagtingsledamot

  1. Kenneth skriver:

    Kul analys. Skoj att man kan göra en seriös undersökning av hur urfånigiga småsaker kan snurra runt i media, med tanke på hur mycket annat som händer i världen. Mvh Kenneth

  2. Ping: #IggeGate no Biggie – | Michael Jansson

  3. Ping: De Åländska Sossarnas PR-missar i #iggegate | Michael Jansson

  4. Ping: De Åländska Sossarnas PR-missar i #iggegate | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s