Den Åländska Twitterstereotypen 1.1

Åland och twitter

Min ålandslista har ökat i omfång (fr. ca 200 vid den tidgare genomgången, till ca. 280 idag) och det ger skäl att göra en ny titt på vem som twittrar på Åland. Givetvis med samma metod som tidigare så att man får något att jämföra med. Det jag är nyfiken på är om man kan se någon förändring.

Åland har omkring 28 000 invånare, om man utgår ifrån att 86% av befolkningen har tillgång till internet (vilket är fallet för hela finland) har 1,12 % av internetbefokningen på Åland ett twitterkonto. Detta kan jämföras med det sociala nätverket facebook som når omkring 50% av internetbefolkningen.

Observera att att listans ökning enbart har att göra med att jag har hittat ett 60-tal konton. Inte nödvändigtvis att det skapats så många nya konton sedan slutet av december 2011. Som tidigare är det bara biotexten som står till grund för statistiken.

Den Åländska Twittersteriotypen 1.1

De tre mest vanliga efternamnen är oförändrade Karlsson, Andersson eller Eriksson är det vanligaste. I förnamn heter du Anders, Anton, eller Fredrik, är du kvinna heter du antagligen Jenny eller Sarah. Mariehamn, och Geta är de vanligast förekommande ortnamnet, numera tillsammans med uppstickaren Lemland. Från den tidigare stereotypen har mansnamnen byts ut helt.

Ålänningarna vill beskriva sig själva som intresserade, nyfikna, och förvånansvärt kärleksfulla (vilket är tack vare ett enda kontos generösa användade av detta ord). Igen så är det ingen större förändring, från stereotyp en 1.o. Att man berättar sin ålder verkar inte eller vara helt ovanligt (vart tionde konto gör det). Rent generellt så verkar man välja så positivt laddade ord som möjligt.

91 av kontona (31%) ger knapphändig eller ingen information om användaren. I endast 13 av kontona uppges det uttryckligen vad kontot ska twittra om. Könsmässigt  är 52% av kontona manliga och 34% kvinnliga. Övriga 14% är konton för olika föreningar, och företag mm. Tar man bort företagskontona från ekvationen är 60% män och 40% kvinnor.

Yrken

Det vanligaste förekommande yrket är journalist. Ialla fall om man utgår ifrån vad vad man skriver i bion, följt av webbutvecklare, och egenföretagare, och diverse i chefsroller. De tre mest representerade företagen är Ålandstidningen, Nya Åland, och PAF, som bubblare har vi den svenska dagstidningen Aftonbladet (!). Fem av kontona säger att de sitter i Ålands Lagting, en minister i landskapsregringen twittrar.

Familj

Det är vanligare att man nämner att man är gift än eventuella samboförhållanden. I de fall där man namnet antalet barn så verkar det vara vanligast med två till tre barn. Det verkar att det dubbelt vanligare bland de åländska twittarna att ha en häst än vad det är att ha hund eller katt tillsammans.

Skola och Ålder

Tjugofyra konton (8%) hävdar att de är i tonåren, efter det är det tyst om åldern ända fram till runt 30 års stecken för att sedan bli helt tyst igen. En ledtråd om vilka åldrar det är okej, att ha sin ålder som prersonlighetsbeskrivning?  Det är en ganska jämn fördelning mellan gymnasieskolorna, lite mera än hälften på lycum, och resten på Yrkes.

Fritidsintressena verkar bestå av sport dvs. innebandy, och fotboll, musik, dataspel och film.

Metod

Denna gång lätt jag ordräkningsprogram plocka fram de vanligaste orden som jag sedan parade ihop under förnamn, efternamn, ort, jobb, skola, fritid och politik. Detta utifrån samma lista som förra gången (alandtwitterlist.) Eftersom den här beskrivning bygger på vad twittarna själva har skrivit och många har låtit bli att skriva så är det inte en absolut sanning jag presenterar. Risken finns också att ord kan ha upprepats flera gånger i beskrivningen och get mera träffar. Vilket i sin tur kan ge ett missvisande resultat. Så igen, se det som kuriosa om det åländska twitter världen.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Sociala Medier, Twitter, Uncategorized, Vem twittrar på Åland och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den Åländska Twitterstereotypen 1.1

  1. Kristian skriver:

    Trevlig artikel. Men det heter stereotyp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s