Facebook och Åland revisited

Har precis som många andra läste statistiken i ”internet 2011 i numbers” och lekte med tanken att man kunde överföra den statistiken på den Åländska befolkningen. Dessvärre blir det ett mer eller mindre konstruerad siffra som bygger på att Åland i övrigt är precis som resten av världen. Så med andra ord är det är en sci fi statistik om internetanvändadet på Åland.

Enligt det här siffrorna så kan man nå 58,3% av Europas befolkning via internet. Överfört på Åland så blir det ungefär 16 324 personer. Om man vidare antar att det precis som globalt sett 38% har ett facebook konto så skulle det finnas 6 203 facebookanvändare på Åland.  Det skulle också finnas 1 632 twitterkonton aktiva på Åland. Av dem så skulle 653 vara aktiva. Vilket verkar vara en aning överdrivet. Facebookanvändandet är gissningsvis det dubbla, och twitteranvändanade bara en tredjedel av den siffran.

Men om man utgår från att det verkligen skulle finnas runt 16 300 personer med internetuppkoppling och att den siffran jag fick fram i Facebook och Åland posten 11 200 så skulle det innebära att 68% av den uppkopplade befolkningen har facebook.

För att ge något att jämföra med så säger undersökningen ”internet och svenskarna 2011” att 88% av svenskarna har tillgång till internet och 52% av svenskarna använder facebook.  För Åland skulle det innebära att 24 640 har tillgång till Internet. Vilket skulle ge att 45% av alla internetanvändare har facebook.

Har sänt iväg ett mail till Ålcom för att se om jag med deras hjälp kan får fram något mindre spekulativt. Så jag hoppas att det blir en till bloggpost på ämnet.

Slutsatser

Det går inte att jämföra äpplen och päron för att säga det kort. Att överföra globala trender på en så lite ort som Åland funkar inte i praktiken. Och det får mig lite att undra även om internet i sig är internationellt så är det också väldigt lokalt.

Länkar:

Internet och svenskarna 2011 (direktlänk till pdf-fil)
Internet 2011 in numbers
Den Åländska Facebook populationen

Annonser
Det här inlägget postades i Facebook, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Facebook och Åland revisited

  1. Ping: Har facebook nått glastaket på Åland? | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s