Presidentvalet #valet2012 och twitter

Tar en titt på hur det finska presidentvalet ter sig på det sociala nätverket twitter, med speciell åtanke på de finlandsvenska twittrarna.

Med hjälp av twitterverktyget followthehastag.com får jag reda på att det har postats 1 499 tweeds under de senaste 49,6 timmarna av 652 unika konton med hasttagen #vaalit2012  Den motsvarande svenska fasttagen #valet2012 har postat 1 500 tweets de senaste 91,3 timmarna av 443 unika användare. I snitt kommer det alltså 30,19 #vaalti2012 poster och 16,42 #valet2012 poster per timme. De som twittar på svenska är lite aktivare, i snitt 3,386 poster per användare. Mot #vaalit2012 2,299 tweets per användare.

Det får väll ändå sägas att intresset är stort då 443 användare engagerar sig. Även om det antagligen är en del svenska sympatitweets för Haavisto så är det en rätt imponerande uppslutning.

Men jag vill också se under vilka tidpunkter som användandet av hashtagen ökade. I det svenska valet för två år sedan kunde man se tydliga toppar under de kvällar som var debatter på tv:en. Det ideala verktyget för det borde vara trendistic.indextank.com men de kan tydligen inte ge ett tydligt svar. (utan bara hur det har sett ut från de senate 24h och enbart för #valet2012).


Utifrån det kan man se en topp för morgontimmarna runt 10:00 nedgång runt lunch för att sedan gå upp igen runt 14-15. På kvällen runt 21-22 tiden är den sista uppgången för att sedan lägga sig för dagen runt ett på natten. Kan inte bekräfta att det är den normala vardagsrytmen. Men det kan vara en ledtråd till sanningen.

Followthehastag ger också namnen på de 10 mest aktiva kontona. Jag är osäker på om dessa tio konton kan vara representativa för de resterade omkring 430 kontona men det kan vara intressant att ta en närmar titt på denna grupp. Kontona verkar vara väll etablerade med allt från ett 40-tal följare till lite över 600. Det är mediefolk som jobbar på YLE eller Radio x3m, som kompletteras av SR Sisuradio. Bara en verkar inte arbeta med ”media”. Rent geografiskt är twittrar två av kontona från Sverige, dessutom är bara två av användarna kvinnor.

Vad drar jag för slutsatser av det här?
Det verkar som valdebatten och diskussionen på twitter drivs främst av journalister från etermedia som radio och tv. Det verkar att det finns en del utomlandsfinländare i sverige som aktiverar sig via twitter. Sist men inte minst ser det ut som twitter är ett socialt medie på frammarch. Kanske inte med stormsteg och kanske inte som hot mot facebook. Men som ett trevligt komplement.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s