Kommentar till ”Lagtingsledamoter ‘gillar’ rasistsida”

Läste igenom artikeln ”Lagtingsledamoter ‘gillar’ rasistsida” i Ålandstidningen och såg själv hur storyn seglade upp under torsdagen. Tyckte det hela var så intressant att jag skrev ner lite tankar om det. Som jag nu också efter lite övervägande också valde att sätta ut på bloggen.

Facebook erbjuder en plattform för folk med åsikter. Om det en kan vara att man inte gillar gatuvåldet den rådande regimen. Eller så kan det vara att det finns en känsla av att man blir censurerad eller förtryckt av. Och det är ju fantastiskt. Att minoriteter får möjligheten att organisera sig och sprida sin version av sanningen.

Så man kan anta att Facebook gruppen ”alla på åland”  antagligen behövs, åtminstone de omkring 50 personer har tryckt gilla tror det. (eller hur nu man ska tolka det, ”gilla” på facebook är inte samma ställningstagande för alla människor). Det (kan) indikerar på en misstro mot etablerade mediers (mainstream medias) förmåga att plocka fram ”sanningen” och det motiveras med ett urval artiklar och youtubeklipp. Frågan är nu om det är okej att lagtingsledamöter gillar denna sida, och hur tungt ett passivt gillande ska väga.

Tungt om man ska gå efter den här artikeln.

Frågan är bara var man ska dra gränsen? Får man som invald politiker gilla wikileaks eller piratebay på facebook? Både två verksamheter som har tveksam verksamhet (juridiskt sett), men bägge är viktiga för yttrandefriheten. (inte samma sak som alla på Åland … men sätt och vis lika) Ska vad man gillar på facebook ses som ett förlängning av användarens åsikter? Om en politiker hade gillat BP när oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen skedde kunde det ett skäl (om än inte så sakligt) att ifrågasätta dennes miljöpolitik.

Och hur ska journalister hantera facebook och andra sociala medier? Ska man se varje uppdatering som en ett officiellt statement, även om det egentligen är riktat mot en liten vänskapskrets. Som dessutom råkar vara lite felstavat och dessutom ur kontext vilket gör att budskapet kan misstolkas. Det ställer krav på journalisterna. I det här specifika fallet sköte det sig ändå bra, de utpekade fick ge sin story. Men konstigt nog inte skaparen av själva sidan, trots denne antyds vara rasist eller åtminstone främlingsfientlig. Ska enbart posterna på facebook vara tillräcklig grund för den bedömningen? Jag inser svårigheterna få en kontakt, men det är inte omöjligt.

Så kan man dra några lärdomar av det här? inte egentligen, inte mera än att man ska vara restriktiv med vad man skriver och trycker gilla på, på gott och ont. Och att det verkar finnas en misstro mot etablerade medias rapportering och att det finns ett ”behov” av alternativ rapportering.

Uppdaterat

Simon Holmström skriver också kort om facebooksidan; Tänk på vad ni klickar på

Fredrik Rosenqvist skriver också på ledarplats i Ålandstidningen Bra att vissa åsikter är tabu Danne

 

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Facebook, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kommentar till ”Lagtingsledamoter ‘gillar’ rasistsida”

  1. Simon H skriver:

    Tack för omnämnandet! 🙂 Goda tankar har du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s