Orden säger God jul, bilden säger Död

Ibland blir det fel, även om man har de bäst intentionerna. Ett bra exempel på det är när Enbergs Begravningsbyrå sänder ut ett julkort till alla åländska hushåll.

I grunden är det rätt tänkt. Ett julkort är ett stämningsfullt och rätt billigt sätt att göra reklam för sin organisation. Det finns goda möjligheter att öppna upp för personlig kontakt. Vilket jag kan anta är mer än viktigt i begravningsbranchen. Så ett julkort borde vara ett perfekt komplement till annonserna bredvid dödsannonserna. I alla fall finns det möjlighet av vara lite muntrare. Vad som  hamnade i min brevlåda ser ni nedan.

Bild på Julkortet från Nya Ålands Hemsida

Det första jag lägger märke till att det inte finns någon snö, eller andra symboler för julfirande som hjälper mottagaren att avtolka det som en julhälsning. Vad som däremot syns är en gravbil en kyrka och sex allvarsamma uppklädda personer. Kyrkan/ kapellet och gravbilden väger tungt i bilden då de både är starka symboler (kristendom, begravning, död) och att de fungerar som inrammande element.  Sedan får man inte förringa den grå himlen ovanför. Tillsammans drar de alla åt samma håll; död. På ett respektfullt värdigt sätt, det är ju en begravningsbyrå, men ändå.

Typografin skulle kunna rädda situationen men man använder en kursiv antikva. Detta trots att julkorten ofta brukar vara använda kalligrafi eller typsnitt som kan beskriva som frakturer eller skripta. Och i just det här fallet en enkel åtgärd för att föra in lite julstämning i hälsningen.

Vad som blir fel är när man tar symboler och tänk som funkar bredvid dödsannonser till julfirande. Kontrasten mellan värmen från julkortet från släkten och denna blir för stor. Och det beror inte på avsändaren, det beror på genomförandet. Så sänd en julhälsning nästa år också, Enebergs begravningsbyrå, men gör det lite annorlunda så att vi kan ta åt oss budskapet, istället för att bli överraskade av avsändaren.

Om frivilliga brandkåren skulle sänt julkort i samma still så skulle det vara ett brinnande familjehus i bakgrunden

Uppdatering

Dagens Nya Åland skriver  Julkort väcker anstöt hos många

Annonser
Det här inlägget postades i Annons, Grafisk design, Kommunikation, Public Relations och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Orden säger God jul, bilden säger Död

 1. Owe skriver:

  Intressanta synpunkter. Om man fortsätter resonemanget med kontraster visavi julkort från släkten så bör alltså inte tex den lokala frivilliga brandkåren skicka en julhälsning till kommunens hushåll eftersom man då underförstått vill att allas hus skall brinna ner. Om en läkarstation sätter in ett ”God Jul” betyder detta i själva verket att man önskar många patienter till nästa år eller hur skall man tolka saken?
  Jag har för övrigt full förståelse att det kan vara skoj att röra sig med facktermer som frakturer och skripta, jag har ingen aning om vad orden betyder annat än i olycks- och filmsammanhang, men då bör det vara rätt hela vägen. Det heter inte gravbil utan begravningsbil.

  • Michael skriver:

   Ja, absolut, det är en lyckönskning men brandkåren har inte bilder på brinnande hus i bakgrunden i sina julkort. Begravningsbyråer ska absolut sända ut julhälsningar, men jag vill gärna se en mera varmare ton i utformningen.
   Det är här strävar efter att vara en fackblogg så dessvärre kommer det att vara en del fackord (men jag kan bli bättre på att förklara, den kritiken tar jag åt mig) Helt kort är de olika typsnitts kategorier (hur bokstäverna ser ut). Olika typsnitt sänder ut olika signaler, och om man skulle använda en fraktur eller skripa skulle intrycket bli varmare och mera Juligare.
   Tack för kommentaren/ M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s