Hur du får min respekt på twitter (10 råd)

Främst riktat till alla åländska politiker på twitter, jag är lite besviken på det jag har sett hittills. Inte för att jag tycker att er åsikter är kassa, utan för att ni slarvar när ni försöker kommunicerar med mig på twitter (på bloggar också med det tar vi en annan gång). Det är Jättetrevligt att ni är med i svängen och att har twitterkonton precis som lady Gaga, Barack Obama, och Carl Bildt, MEN är det inte dags att ni lär er använda mediet också?

Så här kommer 10 råd om hur ni lite snyggare kan använda twitter och vinna min respekt (for what it’s worth):

 1. Har du ett konto så använd det. En tweet per dag och jag är nöjd, det visar att duär närvarande. Retweeta det du gillar, fråga när du undrar, och hjälp när du kan. Det är inte svårt. Har du ett konto så förväntas du göra det. Orkar du inte med det så radera kontot, du måste inte vara med överallt.
 2. Var kort och koncis, svara på frågorna av typen; vem, vad, hur, när, varför. Om du länkar till en bloggpost med dina åsikter utforma den tweet som en ingress. Det är något som ska väcka intresse att läsa mera. Inget kryptiskt som ”min åsikt om …” det säger mera om ditt ego mera än vad du tycker i sakfrågan. Förklara vad man får ut av klicka på länken: här är lösningen på världsproblemet. Här är en rolig bild på talmannen. Såhär ökar jag lönen igenom att sänka skatten.   
 3. Var konkret, du får flumma och sväva iväg hur mycket du vill på din blogg, på insändarsidor, i sömnen, i debatter. Men på twitter, snälla, var så konkret som möjligt. Inget som kan liknas med politikersvar tack.
 4. Lås inte åtkomsten för dina tweets, låt vem som helst följa dig. Det där lilla hänglåsikonen, får dig att verka instängd och lite osäker. Speciellt om du twittrar i din roll som politiker eller samhällskommentator. Såvida du inte har en agenda som involverar censur, och ökad sekretess.
 5. Ha en profilbild. Eggs ain’t have followers. Jag med många vill gärna ha ett ansikte för dina åsikter.
 6. Använd mentions, nämn människor, på twitter är namedropping fint. Om du tror att nån kan ha nytta av eller hälpa till, involvera då med hjälp av en mention.
 7. Följ alla som följer dig. Det här är en artighetsgrej med twitter. Följer någon dig så följer du tillbaka. Det visar att du är engagerad och verkligen vill kommunicera. Undantagen är om ni har totalt olika åsikter, det är nån som fiskar efter followers, och twitterbotar. Om det sedan visar sig att efter du har klckat i följt att det är ett konto som bara ur din synpunkt bara pumpar ut skit, avfölj!
 8. Följ alla som verkar vara intressanta, eller du skulle vilja prata med. Nätverka, det är när olika kompetenser och åsikter, och idéer möts som utveckling sker.
 9. Använd adressförkortare, (owly, bitly) det verkar som du vet vad du om du gör det. Men det ställer också krav på att du berättar var man hamnar om man klickar på länken. Med adressförkortare får du mera utrymme att säga saker som betyder något.
 10. Använd hashtags, det sätter det du postar i ett större sammanhang och du kan nå ut till nya användare som annars skulle missa vad du säger. Det är ett sätt att organisera den stora mängd information som strömmar ut, och gör det lättare att följa debatten. För Åländsk Politik används #axpol för valet 2011 andvänds #axval2011.

Listan kommer säkerligen att bli längre, förbättras, skrivas om, men det är 10 råd som gör din twitterkommunikation bättre, eller som jag ser det, snyggare. Gör vad du vill med det. Råden bygger på åsikterna

 • att tvåvägskommunikation är den bästa formen av kommunikation
 • att respons och frågor leder till utveckling
 • att klara budskap är förstådda budskap,

Jag finns på twitter @jansson_michael om du vill fortsätta diskussionen, eller undrar något. Aktiva åländska politiker och politiskt intresserade finns samlade i listan alandpoltics

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s