fejsboken hör hemma på bibloteket

Mariehamns stadsbiblotek(c) Michael JanssonFöreläsning efter föreläsning frågades det: -finns det någon organisation som ni tycker gör ett bra jobb på sociala media arenan? och hela salen satt tyst och hoppades på att någon annan skulle svara.

När jag var och handlade nyss kom jag på ett bra exempel: Mariehamns Stadsbiblotek fungnerar bra på facebook. De använder mest deras sida för att ge tips om böcker, och andra kulturevenemang som sker där. Det en förlängning av bibliotekets vanliga tjänster.

Men när man tittar lite närmare ser man också att det finns rum för lite förbättringar. Bla. kunde man använda facebooksidan mera än bara boktips. Eventuellt för att pusha lite mera för mindre evenemang som sker. Tex. konserter och sagostunder. Men inte inte igenom att använda evenemangsfunktionen, utan bara lägga upp i loggen med länk till ”modersidan” bibliotek.ax. Det för att visa att det händer saker hela tiden i biloteksbyggnaden.

Till min förskräckelse upptäckte jag också att man valt att skapa ett twitterkonto också. Vilket jag inte tror att ger så mycket varken till biblioteket eller dess followers. Dels verkar det som man inte riktigt vet vad man ska berätta, (vilket man gör på facebooksidan: evenemang&boktips) dels är jag oskäker på om det finns tillräckligt många ur biblotekets målgrupp på twitter (och om det är så så måste man också börja ”existera” på my space och liknande).

Så sammanfattningsvis, det ser bra ut mariehamns stadsbiblotek och med tanke på att de är ganska få som har fått grepp om sociala medier ännu så är de långt komna!

Uppdatering:
Förskräckelsen över att de har ett twitterkonto är över nu. Den är främst i omvärldsbevakningssyfte, ett sätt för dem att ha koll på vad som händer i bokvärlden, vilket är sunt tänkt. Twitterkontot behöver inte vara ett sätt att kommunicera ut mot världen, utan en väg för världen att kommunicera in i organisationen. Något jag inte insåg då.

Annonser
Det här inlägget postades i Facebook, Kommunikation, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s